Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a scos Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procesul de analiză și soluționare a posibilelor cazuri de plagiat. Președintele României, Klaus Iohannis, solicitase, în mai, reexaminarea legii de aprobare a unei ordonanțe de urgență ce modifica legea educației și care stipula acest aspect, dar deputații au ignorat marți cererea.
Ordonanța prin care se modifica Legea Educației Nationale din 2011 își propunea să instituie norme noi referitoare la organizarea școlilor doctorale, evaluarea activității acestora, acordarea și retragerea titlului de doctor, renunțarea la titlul de doctor, modalitățile de acordare a atestatului de abilitare și sanctiuni în materie. A fost elaborată în luna martie a anului 2016, dar a fost drastic modificată atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, iar legea de aprobare a sa a primit votul final la 9 mai.
Printre schimbările cele mai importante aduse de către parlamentari – majoritatea PSD – se prevedea o creștere a autonomiei universitare. Sub acest pretext, școlile doctorale urmau să fie responsabile de acordarea calității de conducător de doctorate și să analizeze sesizările privind existența plagiatelor în tezele de doctorate, un flagel care a lovit clasa politică.
Modificarea propusă de parlamentari și susținută printre alții de președintele Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, urmărea scoaterea din procesul de analiză, acordare și retragere a titlului de doctor a CNATDCU (organism care, în această vară, a decis că Victor Ponta și Gabriel Oprea au plagiat în teza de doctorat și au decis retragerea titlurilor). CNATDCU – un organism format în mare parte din profesori și cercetători neinfluențabili – urma astfel să aibă doar un rol decorativ, urmând doar să avizeze verdictul. Este greu de crezut că toate universitățile din România vor avea puterea de a recunoaște că au greșit și au acordat titlu de doctor urmare a unor lucrări care, astăzi, sunt suspectate ca fiind un plagiat.
Luând act de aceste modificări, la 31 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu este de acord cu modificările făcute de către parlamentari, deoarce “intervențiile legislative menționate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum și acordarea calității de conducător de doctorat prin responsabilizarea universităților în procedura de acordare/retragere a titlului de doctor, precum și în procedura de abilitare. În opinia noastră, acest obiectiv avut în vedere de legiuitor nu poate fi efectiv și real câtă vreme implică trecerea la criterii și proceduri stabilite individual, de fiecare universitate în parte, în detrimentul unui set de condiții minimale, unitare”. De altfel, președintele a ridicat obiecții la aproximativ zece puncte din legea modificată de parlamentari.
Comisia de Învățământ de la Camera Deputaților a reexaminat astăzi, într-o ședință secretă, actul normativ, așa cum a cerut președintele Iohannis. Dar comisia nu a luat în considerare niciunul dintre punctele pe care șeful statului le-a propus spre reexaminate, după cum ne-a confirmat și deputatul Raluca Turcan. Singura completare admisă a fost cea potrivit căreia teza unui doctorand a cărui lucrare se află în atenția CNATDCU, din diverse motive, rămâne în examinare la această instituție.
După votul de azi din Comisie, urmează votul din plenul Camerei Deputaților, apoi documentul ajunge la Senat care este for decizional.
"Am asistat la un nou joc de glezne făcut de PSD alături de aliații săi. Președintele ohannis a retrimis la reexaminare legea ca urmare a unor modificări făcute în Comisia de învățământ de la Senat și unde tot sensul legii privind urmărirea procesului de acordare a titlului de doctor a fost deturnat sub pretextul consolidării autonomiei universitare. Atăzi, la Comisia de Învățământ de la Camera Depuaților, majoritatea membrilor au procedat așa: s-au făcut că acceptă retrimirea președintelui, că analizează articol cu articol dar în final au venit doar cu două completări. Una de formă neimportantă, iar alta corectă venită din partea unui deputat UDMR. Deputații au acceptat cerera de reexaminare dar nu au modificat nimic pe fond. A rămas formula agreată de doamna senator Ecaterina Andronescu și de către Consiliul Rectorilor", a precizat pentru România liberă Raluca Turcan, deputat PNL, membru în Comisia pentru Învățământ