Profesorii vor afla marți cum s-au descurcat la examenul de definitivat, potrivit Ministerului Educației.
Definitivatul este examenul pentru obţinerea dreptului de practică în învăţământul preuniversitar. Profesorii pot să susţină această proba de 3 ori, într-un interval de maximum 5 ani. Candidaţii care pică definitivatul pot fi angajaţi doar ca profesori debutanţi. Notă minimă de promovare a examenului este 8.
Profesorii nemulţumiţi de notele primite pot să depună contestaţii, în zilele de 14 – 15 iulie, iar rezultatele finale de la definitivat vor fi publicate sâmbătă, 18 iulie 2015.
Profesorii care promovează examenul de definitivat 2015 îşi vor primi drepturile salariale începând cu dată de 1 septembrie a anului şcolar următor. După acest examen, următoarele trepte în carieră pentru cadrele didactice sunt gradul didactic II şi gradul didactic I.
Spre deosebire de definitivat, titularizarea este concursul de angajare a profesorului într-o şcoală pe perioada nedeterminată. Candidaţilor care au luat titularizarea, dar pică definitivatul li se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată şi pierd astfel calitatea de titular.
Anul acesta, au fost admişi să susţină examenul de definitivat, după inspecţiile la clasa, 9.385 de candidaţi.
La începutul anului şcolar, s-au înscris la Definitivat 10.297 candidaţi. Nu toţi au îndeplinit însă cele trei condiţii prevăzute de metodologie, pentru a intră în examenul scris: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin 1 an, calificativul pentru anul şcolar în curs ”Bine” sau ”Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţiispeciale la clasa desfăşurate pe perioada anului şcolar