26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialEvaziune fiscală din agrementul nautic pe Dunăre. Zeci de firme, amendate de...

Evaziune fiscală din agrementul nautic pe Dunăre. Zeci de firme, amendate de poliție

14 infracţiuni şi 27 de abateri au fost constatate de poliţiştii de la transporturi, în timpul unei acţiuni de control, desfăşurată în 5 judeţe, pe linia ambarcaţiunilor de agrement pe Dunăre. Peste 200 de nave şi ambarcaţiuni de agreement sau folosite pentru transport de persoane, schi-jet-uri și bacuri au fost controlate de poliție, anunță IGPR

”În perioada 18 iulie – 10 august, poliţiştii din structurile de poliţie transporturi riverane fluviului Dunărea, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi – I.G.P.R. au acţionat, în cooperare cu căpităniilor portuare din cadrul Autorităţii Navale Române, în judeţele Craiova, Galaţi, Constanţa, Mehedinţi şi Tulcea.

Poliţiştii au urmărit în special verificarea legalităţii activităţilor de agrement, a celor derulate în unităţile de alimentaţie publică de pe apă şi în porturi, combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii folosirii forţei de muncă, precum şi prevenirea producerii de incidente”, anunță poliția .

Poliţiştii au verificat 24 de agenţi economici şi 24 de persoane juridice şi fizice ori asociaţii familiale autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic verificate. 209 nave şi ambarcaţiuni (nave şi pontoane restaurant, ambarcaţiuni de agreement sau folosite pentru transport de persoane, schi-jet-uri, bacuri) au fost controlate, fiind verificate documentele ambarcaţiunilor, documentele conducătorilor acestora, precum şi dacă s-au respectat normele de siguranţă a navigaţiei.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 14 infracţiuni şi au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 39.620 de lei. Ca măsuri complementare, au fost confiscate sau indisponibilizate 3 plase de pescuit, în valoare de 1.000 de lei.

Activităţile se desfăşoară la nivelul structurilor de poliţie transporturi riverane fluviului Dunărea, în cooperare cu reprezentanţii căpităniilor portuare, conform “Protocolului de colaborare pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, asigurarea ordinii şi siguranţei publice în porturile fluviale şi maritime, pe navele de pasageri şi de marfă ce se deplasează pe sectorul românesc al Dunării şi canalelor Dunăre – Marea Neagră şi Poarta Albă – Midia, Năvodari”.

Delapidare cu motorină

Poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi – Biroul de Poliţie Transporturi Navale Galaţi, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, au efectuat un control la bordul navei tank (depozit), acostată pe fluviul Dunărea, unde au fost constatate diferenţe în gestiunea de carburant.

Astfel, s-a constatat un plus de 607 de kg. de motorină accizată pentru încălzire, un minus de 1.348 de kg. de motorină fără accize şi un minus de 430 de kg. de motorină pentru dragaj cu acciză.

Faţă de gestionarii navei, ambii din Galaţi, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 295 din Codul Penal. Valoarea prejudiciului cauzat este estimată la 14.515 de lei.

Pescari ilegali au căzut în ”plasa” poliției

Poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi – Postul de Poliţie Transporturi Navale Brăila, împreună cu inspectori piscicoli din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură Galaţi, au depistat doi bărbaţi din Brăila, în timp ce pescuiau cu o plasă monofilament, respectiv cu o plasă din fir textil, pe Dunăre, fără a deţine autorizaţie. Pe numele celor doi au fost întocmite dosare penale.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, au fost depistați doi bărbaţi din municipiul Drobeta – Turnu Severin, care nu au declarat motoarele de ambarcaţiune deţinute, în scopul încadrării mijloacelor de transport naval într-o clasă inferioară de impozitare. Astfel, au ascuns sursa impozabilă, pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. În cauză, au fost întocmite dosare penale, fiind dispusă începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Evaziune fiscală la Orșova

Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova – Postul de Poliţie Transporturi Navale Orşova, împreună cu reprezentanţi ai Căpităniei Portului Orşova şi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi, au desfăşurat controale privind neemiterea bonului fiscal de către agenţii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane pe fluviul Dunărea.

9 agenţi economici au fost sancţionaţi conform prevederilor art. 10, lit. b din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale.

Cele mai citite

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...

Liderii coaliției PSD – PNL discută listele pentru alegeri. Ar fi reanalizată și candidatura lui Cîrstoiu

Liderii coaliției de guvernare, PSD - PNL, au o ședință la mijlocul zilei de luni, 15 aprilie, în care ar urma să finalizeze listele...
Ultima oră
Pe aceeași temă