Comisarii de la Garda Financiara Neamt se confrunta cu un nou procedeu de evaziune fiscala. In urma unor controale efectuate la inceputul anului, comisarii au depistat la o firma din Piatra Neamt care se ocupa cu lucrari de constructii si prestari servicii in constructii mai multe facturi fiscale, in valoare de peste 50 miliarde de lei, emise in favoarea unei societati din Bucuresti.
Fiind de-a dreptul incredibil faptul ca s-au efectuat lucrari de o asemenea amploare intr-o luna care este moarta pentru constructori, comisarii nemteni au cerut ajutorul omologilor din Bucuresti. S-a verificat firma beneficiara si s-a constatat ca aceasta, pe baza facturilor de la firma pietreana, a obtinut rambursari de TVA si scutire de impozit pe profit, ceea ce a insemnat un castig de 44% din valoarea totala a facturilor. Asta inseamna ca agentul economic bucurestean a castigat in doar o luna peste 22 de miliarde de lei si este posibil ca suma sa fi fost impartita frateste cu firma pietreana care a emis facturile. Pe de alta parte, din cercetarile facute pana acum, se pare ca lucrarile de contructii respective nu au fost facute niciodata. In timpul verificarilor, comisarii nemteni au aflat cu surprindere ca firma de constructii a intrat in faliment, dar cateva zile mai tarziu patronul a infiintat alte trei societati.
Comert cu taxe si impozite
„Aceasta metoda de evaziune fiscala noi am numit-o de comert cu taxe si impozite, pentru ca facturile emise au doar scopul de a obtine rambursari si reduceri de impozite. Deocamdata nu facem public numele firmelor implicate intrucat asteptam sa se finalizeze ancheta. Evaziunea consta in principal in emiterea de catre firme ce se ocupa cu constructiile sau cu prestarile de servicii in domeniu a unor facturi de valori foarte mari si care atesta ca au facut diverse lucrari pentru firme terte. Beneficiarul presupuselor lucrari merge la Fisc si obtine, pe baza documentelor, rambursari de TVA si reduceri la impozitul pe profit. Odata banii obtinuti, probabil se impart intre cele doua firme sau, ca sa nu existe riscul unor verificari de la Fisc, se fac compensari cu alte sume de plata sau se directioneaza banii in conturile altor agenti economici pentru a li se pierde urma. Metoda este aproape fara gres, intrucat este greu sa dovedim ca respectivele lucrari de constructii au fost efectuate cu adevarat. Orice factura de acest gen trebuie insotita de un deviz de lucrari care sa arate ca s-a folosit atata ciment, atata var etc. In cazul in care exista aceste devize, care deocamdata sunt de negasit, noi suntem obligati sa facem expertize tehnice, care cer timp si bani. Desi pare greu de dovedit, noi facem verificari in continuare pentru a descoperi vinovatii”, a precizat Constantin Nistor, seful Garzii Financiare Neamt. Comisarii nemteni au mai descoperit aceeasi metoda de evaziune si la o alta firma din Neamt, care a emis facturi fiscale in valoare de doar 16 miliarde de lei, tot in contul unor firme din Bucuresti. Si aceasta societate se ocupa cu constructiile, iar facturile au fost emise in decembrie 2005, perioada care se stie ca este moarta pentru acest domeniu de activitate. Se presupune ca in cele doua cazuri prejudiciul este de aproximativ 30 miliarde de lei.