27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialEuropenii doresc menţinerea subvenţiilor pentru agricultori

Europenii doresc menţinerea subvenţiilor pentru agricultori

Potrivit sondajului Eurobarometru, un eşantion reprezentativ de o mie de europeni a fost solicitat să se pronunţe asupra Politicii Agricole Comune (PAC) care în curând va fi vizată de o amplă reformă, informeaza Newsin.

În timp ce întrebarea legată de reducerea cheltuielilor agricole divizează profund statele membre UE, opinia publică pare mai unită: 83% dintre respondenţi cred că rolul agricultorilor justifică menţinerea subvenţiilor de care ei beneficiază, iar 72% cred că în următorii zece ani aceste ajutoare ar trebui să crească sau să rămână la nivelul din prezent.

Agricultorii reprezintă 3% din populaţia activă a UE.

Cei mai fermi susţinători ai unei creşteri a subvenţiilor sunt grecii (74%), bulgarii (73%) şi estonii (69%). Mai puţin convinşi sunt danezii, olandezii şi suedezii. Însă chiar şi în aceste ţări, majoritatea se declară în favoarea menţinerii subvenţiilor.

90% dintre europeni cred că agricultura şi spaţiul rural constituie chestiuni vitale pentru viitorul Europei.

Respondenţii au fost rugaţi să aleagă maxim două priorităţi pentru PAC. Furnizarea de produse de bună calitate este pe primul loc (59%), urmată de preţurile rezonabile (49%), un nivel corect de trai pentru agricultori şi protecţia mediului (41%).

Însă PAC nu prea este familiar cetăţenilor. Numai 41% recunosc că au auzit vorbindu-se despre el (66% în Franţa, principala beneficiară din Europa). Majoritatea nu ştiu cu adevărat în ce constă, numai 13% (20%) în Franţa spun că ştiu clar despre ce este vorba.

Sondajul a fost efectuat în perioada 13 noiembrie-9 decembrie 2009 de TNS Opinion.

Cele mai citite

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă