19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarele Romaniei: absenteism masiv, PSD si PDL la minima distanta, PNL -...

Europarlamentarele Romaniei: absenteism masiv, PSD si PDL la minima distanta, PNL – 16%

La capatul unei zile in care doar ceva mai mult de doi din zece alegatori romani s-au obosit sa se prezinte la urne, exit-poll-ul INSOMAR, difuzat de Realitatea tv, estimeaza urmatoarea repartizare a voturilor pe partide:

 

– PSD+PC: 31%

– PDL:30,4%

– PNL:16.6%

– UDMR:9,1%

– PRM: 7,2%

– Elena Basescu, candidat independent, este creditata cu 3,4% din voturi.

 

PNTCD nu a intrat in Parlamentul European, adunand doar 1,3% din voturi. Forta Civica a ratat, de asemenea, intrarea in PE, cu 0,4% din voturi. Candidatul independent Pavel Abraham a strans 0,6% din voturi, cu mult sub pragul necesar de 3%, mai arata estimarile prezentate de Insomar pentru voturile exprimate pana la ora 19:00.

Potrivit sondajului CCSB, transmis de Antena 3, configuratia voturilor arata astfel:

– PSD+PC: 30,4%
– PDL: 30,4%
– PNL: 15,4%
– UDMR: 10,4%

– PRM: 6,8%

– EBA (Elena Basescu): 3,6%
– PNTCD: 1,8%

 

Numarul de mandate conform acestor rezultate (estimari):

– PSD+PC: 10
– PDL: 10
– PNL: 5
– UDMR: 4
– PRM: 2
– Elena Basescu
– un mandat va fi desemnat dupa numararea finala a voturilor prin redistribuire. 

 

Geoana: rezultatele reconfirma statutul PSD de principala forta politica

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor exit poll-urilor, ca acestea reconfirma statutul PSD de principala forta de pe scena politica. Potrivit NewsIn, Geoana a spus ca alegerile "ne obliga si la o constatare ingrijoratoare", asta arata ca romanii "sunt tot mai dezamagiti" de modul in care s-a facut politica. Liderul social-democrat a spus ca PSD se pregateste pentru adevarata victorie: castigarea alegerilor prezidentiale din iarna acestui an.

 

Potrivit ziare.com, Geoana a facut un apel la vigilenta maxima pentru reprezentantii PSD-PC din sectiile de votare pentru a impiedica fraudarea voturilor. In acelasi timp Geoana l-a atacat pe presedintele Traian Basescu, acuzandu-l ca "si-a transformat propriul copil intr-un vehicul electoral". "In 2009, numele Basescu aduce voturi doar cu autocarul", a mai spus Mircea Geoana. 

 

Boc: Alegerile pentru PE au confirmat ca PDL ii reprezinta cel mai bine pe romani in Europa

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca este convins ca, la fel ca si la alegerile pentru Parlamentul Romaniei, numaratoarea finala a voturilor va consfinti victoria PDL. Emil Boc a spus: "Sunt convins ca in aceasta noapte Adriean Videanu ne va anunta victoria PDL si care va fi consfintita si de rezultatele finale". "Aceste alegeri au confirmat inca odata ca PDL ii reprezinta cel mai bine pe romani in Europa", a adaugat Emil Boc.

Antonescu: acest vot va fi folosit cum trebuie de catre europarlamentarii PNL

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat dupa anuntarea rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne, ca liberalii vor reprezenta "cum trebuie" in Parlamentul European votul romanilor. "Am fost singuri in fata a doua partide care au anuntat, ele insele, o sumedenie de fraude si de ilegalitati", a spus Crin Antonescu. "As vrea inainte de toate sa le multumesc tuturor romanilor care si-au exercitat astazi dreptul la vot, celor care si-au exercitat dreptul la vot o singura data si neplatiti in ziua alegerilor. In al doilea rand as vrea sa le multumesc celor care au dat votul lor candidatilor PNL. Ii asigur ca acest vot va fi folosit cum trebuie de catre europarlamentarii pe care ii vom avea", a mai spus Antonescu.

Elena Basescu: Numarul de voturi pe care l-am obtinut reprezinta pentru mine un motiv de mandrie

Elena Basescu a declarat duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca se va intoarce in PDL cu experienta acumulata in campania pentru europarlamentare. "As dori sa multumesc familiei care m-a sustinut neconditionat", a spus Elena Basescu. "Numarul de voturi obtinute reprezinta, indiferent daca voi intra in Parlamentul European sau nu, un motiv de mandrie. Aceasta campanie reprezinta o experienta pentru mine. Cu aceasta experienta ma voi intoarce in PD-L", a mai spus mezina presedintelui.

Marko Bela: Electoratul maghiar a dat dovada de solidaritate si de o mobilizare exemplara

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat duminica seara, dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca scorul atribuit UDMR arata ca "electoratul maghiar a dat dovada de o solidaritate si de o mobilizare exemplara". "Lista UDMR a obtinut un procentaj extraordinar de bun, de fapt, cu un procentaj mai mult decat in 2007, in noiembrie, impreuna, UDMR si candidatul independent, ceea ce inseamna ca electoratul maghiar a dat dovada de o solidaritate si de o mobilizare exemplara", a spus Marko Bela.

Corneliu Vadim Tudor: Ne vom bate in Europa pentu tara noastra

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primul pe lista partidului pentru PE, a afirmat, duminica, dupa aflarea rezultatelor oferite de exit-poll-ul INSOMAR, conform caruia PRM a obtinut un procent de 7,2% din voturile romanilor, ca rezultatul final al partidului va fi mai mare. "Va fi mai mult, la numaratoare va fi mai mult. Va spun din experienta celorlalte alegeri, intotdeauna numaratoarea ne-a adus mai mult. A fost si acum frauda. Ne vom bate in Europa pentru tara noastra", a afirmat Vadim Tudor.

 

Traian Basescu, impresionat de scorul obtinut de fiica sa

Presedintele Traian Basescu a mers la sediul de campanie al fiicei sale, Elena, pe care a imbratisat-o, razand, in aplauzele celor prezenti intreband-o "Gata, ai terminat? Ai intrat? Te astept!", la scurt timp dupa ce sondajele de la ora 19 indicau ca EBA a depasit pragul electoral pentru PE.

Traian Basescu le-a spus ziaristilor ca personal nu estimase procentul pe care il indica sondajele de opinie de la iesirea de la urne (care o claseaza peste pragul de accedere in PE, cu 3,4%). "Eu am pregatit-o pentru mult mai putin si i-am spus ca este doar un exercitiu", a spus Traian Basescu., citat de NewsIn. Seful statului le-a cerut ziaristilor care l-au intrebat daca scorul Elenei Basescu inseamna mai putin pentru PDL, sa nu ii ceara sa faca aprecieri despre partide, pentru ca nu a facut-o pe toata perioada campaniei. "Eu vreau s-o conving sa vina cu mine si cu maica-sa in oras", a mai spus seful statului, care a precizat ca nu va merge la sediul PDL dupa aflarea rezultatelor si ca nici nu-i va raspunde lui Mircea Geoana duminica, pentru ca mai este timp destul. "Sa asteptam, mai ales ca ultimele 2 ore nu sunt masurate. Vreti sa ma amestec in declaratii cu sefii de partide? Avem timp, maine, poimaine", a spus Basescu cand a parasit sediul de campanie al Elenei Basescu.

 

La precedentele alegeri pentru Parlamentul European, din 25 noiembrie 2007, PD a obtinut 28,81%, ceea ce i-a asigurat 13 mandate, candidatii PSD – 23,11% (10 mandate), PNL – 13,44% (6 mandate), PLD – 7,78% (3 mandate), iar UDMR – 5,52% (2 mandate). De asemenea, candidatul independent Laszlo Tokes a obtinut 3,44% ceea ce i-a asigurat prezenta in Parlamentul European. In 2007, Romania a trimis 35 de reprezentanti in Parlamentul European, in timp ce la actualul scrutin numarul de mandate este de 33. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă