Corturi la malul Mării Negre, lagăre în Germania sau căsuțe în Alaska. Acestea sunt câteva opțiuni de locuit pregătite pentru refugiați. Zeci de mii de oameni proveniți din Asia sunt așteptați în Europa și în Statele Unite, unde vor primi spații de cazare conform legislației internaționale.
Deși nu se află pe ruta favorită a migranților, România se pregătește și ea, conform deciziei Uniunii Europene, să cazeze câteva mii de persoane. Țara noastră a început să amenajeze tabere de corturi. Primele două au fost amplasate în județul Timiș, iar următoarele două vor fi amenajate la Calafat și la Mangalia. La Calafat a fost identificat un parc lângă gară, socotit potrivit pentru instalarea refugiaților.
La Mangalia, Consiliul Local a primit o adresă de la București, care le cere să atribuie un teren pentru amplasarea de corturi. Campingul de refugiați de la Mangalia ar urma să cazeze 500 de oameni și ar putea fi amenajat chiar în stațiunea Venus.
Tabăra de corturi pentru refugiați de la Marea Neagră ar simula o locație turistică, cu o singură deosebire. Se apropie iarna, cu vânt, zăpadă și îngheț, iar refugiații provin din regiuni calde, nefiind obișnuiti cu gerul.
Dacă România nu poate oferi clădiri solide pentru refugiați, la polul opus se află Germania. Autoritățile locale au în vedere reamenajarea unor anexe, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a le transforma în dormitoare pentru refugiați. Ideea este însă extrem de controversată, întrucât locațiile sunt în incintele fostelor lagăre naziste de exterminare de la Dachau și Buchenwald.
Pe lista țărilor care se oferă să primească refugiați s-au înscris, recent, și Statele Unite. SUA răspund pe această cale criticilor venite din Europa Occidentală, care acuză Washingtonul că lasă Europa să rezolve singură această criză umanitară.
Pentru a caza refugiați, s-a propus teritoriul peninsulei Alaska. Mass-media din cel mai nordic și mai rece stat al SUA susține că, în Alaska, cei mai mulți dintre imigranți și-au găsit loc de muncă și contribuie la dezvoltarea regiunii. Alaska este statul american cu densitatea de populație cea mai mică. În schimb, structura etnică este foarte diversă, incluzând și cetățeni proveniți inclusiv din Asia.
Aproximativ jumătate de milion de migranți au ajuns în Europa anul acesta, pe fondul crizei din Orientul Mijlociu. Conform planului adoptat în 22 septembrie de miniştrii de Interne într-o reuniune de urgenţă la Bruxelles, Germania şi Franţa urmează să accepte cele mai multe persoane – 31.443 şi, respectiv, 24.031. Spania, Polonia şi Olanda sunt următoarele – cu 14.931, 9.287 şi, respectiv, 7.214 de azilanţi, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are ca criterii populaţia, economia, şomajul şi acceptarea în trecut a unor refugiaţi de către statele membre. România urmează să găzduiască 6.351 de azilanţi.