SUA pregătesc stocarea de arme şi vehicule militare în ţările baltice şi în Europa de Est, inclusiv în România – un mesaj semnificativ, adresat preşedintelui Putin, pentru a descuraja orice eventuală agresiune rusă în Europa, şi un semnal al angajamentului Americii de a-şi apăra aliaţii.
Oficiali americani, citaţi de New York Times şi Reuters, au declarat că Pentagonul este pregătit să stocheze tancuri, vehicule de luptă şi alte arme grele pentru circa 5.000 de militari americani în state baltice şi din Europa de Est, măsură menită dă descurajeze o eventuală agresiune rusă în Europa. Dacă este acceptată de către Executivul american, propunerea Pentagonului va reprezenta o premieră după sfârşitul Războiului Rece, ca SUA să staţioneze material militar greu în teritoriile noilor membri NATO din Europa de Est care altădată făceau parte din sfera de influenţă a ex-imperiului sovietic. Acţiunile Rusiei de anexare a Crimeii şi războiul din estul Ucrainei au provocat alarme şi temeri şi au determinat planificări militare în capitalele membrilor NATO. Va fi cea mai importantă dintr-o serie de mişcări ale SUA şi ale Alianţei Nord-Atlantice pentru întărirea forţelor în regiune un mesaj clar adresat preşedintelui Rusiei, dar şi aliaţilor îngrijoraţi de reacţiile Rusiei privind determinarea SUA de a-i apăra.
Propunerea Departamentului Apărării mai trebuie să fie acceptată de secretarul Apărării, Ash Carter, şi de Casa Albă. Un purtător de cuvânt al Pentagonului sublinia că nu a fost luată încă o decizie şi responsabilii citaţi de cotidianul american estimau că Pentagonul ar trebui să obţină undă verde înaintea reuniunii miniştrilor Apărării ai NATO, din această lună, la Bruxelles.
În forma actuală, propunerea prevede ca „echipament militar suficient pentru circa 150 militari (o companie în armata americană)” să fie stocat în fiecare dintre cele trei ţări baltice – Lituania, Letonia şi Estonia. Material suficient pentru un batalion (circa 750 soldaţi) va fi stocat în România, Polonia, Bulgaria şi, eventual, în Ungaria.
Menajarea Rusiei
După extinderea NATO cu includerea statelor baltice în 2004, SUA şi aliaţii lor au evitat staţionarea permanentă de echipament sau trupe în estul Europei şi au căutat diverse forme de parteneriat cu Rusia. Acţiunea avută în vedere va reprezenta o schimbare semnificativă în politică, aprecia amiralul american James Stavridis, fost comandant suprem al forţelor aliate din NATO. „Furnizează un nivel rezonabil pentru asigurarea aliaţilor îngrijoraţi”.
Nivelul echipamentului inclus în plan este slab în raport cu ceea ce ar putea trimite Rusia contra ţărilor NATO sau în apropierea frontierelor sale, dar va folosi ca un semn al angajamentului credibil al Americii de a acţiona ca mijloc de apărare. Actuala propunere a Pentagonului este departe de a afecta în mod permanent trupele americane din ţările baltice, problema fiind recent ridicată într-o scrisoare adresată NATO de înalţi funcţionari din aceste ţări. Aceştia au aplaudat propunerea vizând expedierea echipamentului înainte. „Avem nevoie de echipament prepoziţionat pentru că, în cazul în care intervine ceva, vom avea nevoie de armament suplimentar, de material şi de muniţii”, declara Raimonds Vejonis, ministrul Apărării al Letoniei.
Ideea stocării de arme şi materiale în ţările baltice şi în Europa de Est a mai fost discutată anterior, dar nu s-a realizat niciodată, fiind considerată de către Kremlin drept o violare a spiritului unui acord din 1997 dintre NATO şi Rusia, care a pus bazele unei cooperări. În acest acord, NATO a promis că „în mediul securităţii actuale şi previzibil” nu va încerca „staţionarea permanentă de importante forţe de luptă la sol suplimentare” în ţările cele mai apropiate de Rusia. Dar mulţi aliaţi susţin că acţiunile din ce în ce mai agresive ale Rusiei în jurul frontierelor NATO au făcut acest pact discutabil.
» Şase soldaţi ai armatei ucrainene au fost ucişi în estul Ucrainei în violentele lupte cu rebelii separatişti, în weekend, în pofida unei încetări a focului aflată în vigoare.