20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEuropa. Ce face Bruxellesul pentru o etnie „neintegrabilă“?

Europa. Ce face Bruxellesul pentru o etnie „neintegrabilă“?

Cazul Leonarda Dibrani, tânăra romă expulzată din Franţa în Kosovo, pune guvernul francez în încurcătură şi preşedintele François Hollande este ţinta criticilor în presa europeană pentru declaraţiile făcute relativ la acest caz deosebit de delicat. Dosarul readuce în discuţia europenilor problema romilor, Franţa fiind adesea criticată la Bruxelles pentru gestionarea în acest domeniu.

Polemica privind cazul Leonarda Dibrani a debutat din 9 octombrie, când tânăra romă, elevă la Doubs, a fost constrânsă de forţele de ordine să părăsească autobuzul şcolar şi a fost dusă alături de familia sa, supusă obligaţiei de a părăsi teritoriul Franţei.

Mama şi cei şase copii, între care Leonarda, au fost expulzaţi par avion spre Kosovo, pentru a se alătura şefului familiei, expulzat în ajun. Expulzarea a iscat imediat polemica, autorităţile având păreri divergente. Ministrul de Interne declară că toate procedurile administrative au fost respectate şi un raport special relevă doar că forţele de ordine au acţionat neadecvat. Mii de liceeni au ieşit în stradă pentru a protesta contra acestor expulzări, cea a Leonardei fiind „picătura ce a umplut paharul”. După cinci zile furtunoase, în timpul cărora ziarele au fost pline de articole referitoare la această „afacere”, preşedintele François Hollande a încercat, la 19 octombrie, să pună capăt situaţiei. A repetat că totul a decurs „potrivit reglementărilor în vigoare” şi a lăsat o poartă deschisă pentru Leonarda: „dacă doreşte să continue şcoala în Franţa, se poate întoarce dar singură, fără familie”. Din Mitroviţa, unde se află în prezent cu familia, Leonarda a refuzat. Polemica s-a aprins şi mai tare, iar Hollande este criticat pentru „cruzimea” declaraţiilor sale. Ministrul de Interne, Manuel Valls este din nou criticat, la doar câteva zile după declaraţiile controversate asupra comunităţii rome.

Familia Leonardei a intrat ilegal în Franţa în ianuarie 2009 şi cererile de azil le-au fost respinse iar în 2011 un tribunal administrativ a refuzat din nou acordarea azilului şi a emis obligaţia de a părăsi teritoriul. În polemica Leonarda, dreapta îl critică pe Hollande dar şi Europa. Liderul UMP, Jean-François Cope a cerut deschiderea unei vaste dezbateri privind imigraţia, criticând lipsa de control a anumitor ţări din spaţiul Schengen. Iar rivalul său, ex-premierul François Fillon, a cerut Bruxelles-ului să propună „o politică globală privind problema romilor”, care ar cuprinde „acţiuni credibile” de integrare „în ţările de origine”. În septembrie, Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie, a subliniat că Bruxelles pune pe masă anual 50 miliarde euro pentru integrarea romilor pretutindeni în Europa, dar fondurile sunt prea puţin utilizate.

Cine este „Maria“

Fetiţa de patru ani, cu pielea albă, ochii verzi şi plete blonde este cunoscută de întreaga Grecie cu toate că identitatea ei, supranumită „Îngerul blond” de presă, a rămas un mister după ce a fost descoperită joia trecută într-o tabără de romi din centrul ţării. Cine îi sunt părinţii? Cine este cuplul la care a fost descoperită? A fost furată sau a fost vândută? Micuţa vorbeşte „limba romilor” şi înţelege puţin greaca. Autorităţile elene au descoperit-o în timpul unei percheziţii de rutină în tabăra romilor din oraşul Farsala. Caracteristicile ei fizice au atras atenţia poliţiei, şi la întrebările autorităţilor, cuplul de „părinţi” şi-a schimbat de mai multe ori explicaţiile privind provenienţa fetiţei, numită de ei Maria.

Fetiţa a fost încredinţată unei asociaţii specializată şi autorităţile încearcă să afle cine îi sunt adevăraţii părinţi. Au fost difuzate fotografii şi s-a făcut apel la cooperarea Interpol. Povestea ei a făcut înconjurul presei internaţionale şi asociaţia elenă primeşte mii de apeluri telefonice de pretutindeni de la părinţi ai căror copii sunt daţi dispăruţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă