19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEuropa ar ajunge mai rău ca în anii '30 dacă zona euro...

Europa ar ajunge mai rău ca în anii ’30 dacă zona euro s-ar destrăma – fost ministru olandez

Fostul ministru olandez al Finanţelor Gerrit Zalm a avertizat că Europa ar intra într-o recesiune mai severă decât cea din anii ’30 dacă zona euro s-ar destrăma, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

„Vom avea o recesiune care va face anii ’30 să pară nimic. Întreaga Europă se va fărâmiţa”, a arătat el la o emisiune televizată, întrebat ce s-ar întâmpla dacă zona euro s-ar destrăma.

Zalm şi-a câştigat în Europa o reputaţie de conservator fiscal şi a fost unul dintre proponenţii reglementărilor pe buget la nivelul UE.

El a fost cel mai longeviv ministru de finanţe al Olandei, ocupând funcţia timp de 12 ani.

Fostul ministru a arătat că nu este de acord cu eliminarea Greciei din zona euro, idee înaintată de unii politicieni care nu sunt de acord ca toate guvernele din zona euro să folosească bani publici pentru a sprijini state cu deficite şi datorii prea ridicate.

„Nu cred că aceasta este soluţia. Următorul pas va fi să ceară ca Italia să iasă din zona euro, apoi Irlanda, apoi Portugalia. Dacă se continuă aşa rămâi doar cu Olanda şi Germania. Nu cred că ar fi o evoluţie bună”, a spus Zalm.

Politicianul olandez Frits Bolkestein, fost comisar european pentru Piaţa Internă, a declarat sâmbătă la o emisiune televizată că Grecia ar trebui să primească ajutor numai cu condiţia să iasă din zona euro şi să revină la drahmă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă