10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialEurodeputaţii denunţă "legea tăcerii" în rândul Guvernelor privind închisorile CIA

Eurodeputaţii denunţă “legea tăcerii” în rândul Guvernelor privind închisorile CIA

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) au criticat marţi lipsa de cooperare a statelor UE la anchetele privind găzduirea unor închisori secrete ale CIA, denunţând o “lege a tăcerii în rândul Guvernelor”, informează Mediafax.

Eurodeputatul francez Helene Flautre a amintit “încălcările grave ale drepturilor omului, răpirile, tortura, detenţiile secrete, cu complicitatea unor state membre”, pe care PE a încercat să le clarifice până în 2007. “Noi informaţii au apărut privind centre secrete de detenţie în Europa (…), există multe dovezi pe care ne putem fundamenta munca”, a afirmat Flautre, care pregăteşte un raport. Ea a denunţat o “lege a tăcerii în rândul Guvernelor”.

În plus, cei responsabili cu anchetele naţionale în Danemarca, Lituania, Polonia şi România, care au fost invitaţi la audiere, “au explicat meticulos de ce le este imposibil să participe”, a precizat ea.

“Multe elemente noi au apărut din 2007, în special în ultimii doi ani”, a afirmat la rândul său Julia Hall, expert al Amnesty International privind terorismul, citând ultimele evoluţii din Lituania, Finlanda, Danemarca, România, Polonia şi Marea Britanie. Ea a deplâns refuzul Guvernelor de a coopera, pe motiv că informaţiile sunt clasate drept secrete. “Secretul de stat ar trebui invocat numai pentru a proteja un interes naţional vital, ceea ce nu este cazul aici”, a apreciat Hall.

Deocamdată “nu există presiuni din partea opiniei publice” asupra Guvernelor, “aşa că nu le pasă”, a declarat eurodeputatul olandez Sophie In’t Veld. “Ne concentrăm asupra ţărilor, dar eu susţin că este o responsabilitate colectivă”, a adăugat ea, propunând ca toate statele membre să fie vizate de următorul raport.

“Există o complicitate clară a autorităţilor” europene, a apreciat la rândul său europarlamentarul portughez Ana Gomes, adăugând că în Portugalia, autorităţile “fie au fost incompetente şi luate în derâdere, fie au fost în complicitate” cu autorităţile americane. Ea a apreciat că a doua variantă “este cea mai probabilă”.

“Un raport de continuare pare absolut necesar”, a afirmat eurodeputatul francez Michele Striffler. “Dacă se va stabili că state membre au cooperat activ, UE va trebui să ia măsurile necesare”, a adăugat ea.

“Au existat întârzieri chiar şi în cadrul instituţiilor noastre, unde sunt persoane care nu doresc progrese în acest dosar”, şi-a exprimat regretul eurodeputatul portughez Carlos Coelho.

Amrit Singh, un avocat care reprezintă Open Society Justice Initiative, a prezentat cazurile El-Masri şi Al-Nashiri, victime ale extrădărilor extraordinare şi detenţiei secrete practicate de CIA în Europa, care ar implica autorităţile din Polonia, România şi Macedonia.

“Drepturile omului şi libertatea sunt valori importante (…), dar asta înseamnă că trebuie să luăm în considerare cazuri individuale şi să divulgăm detalii ale luptei noastre împotriva terorismului, care salvează vieţi?”, s-a întrebat pe de altă parte eurodeputatul polonez Miroslaw Piotrowski.

În România, “numeroase anchete au fost efectuate de parlamentari şi presa independentă. Acestea nu au adus clarificări, ci doar prezumţii”, a subliniat europarlamentarul român Ioan Enciu.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă