10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialEurobarometru: 9 din 10 români consideră că economia naţională merge prost

Eurobarometru: 9 din 10 români consideră că economia naţională merge prost

Un sondaj Eurobarometru, realizat în mai şi publicat marţi de Comisia Europeană, arată că 9 din 10 românii consideră că situaţia economiei naţionale este proastă, iar 31% se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, transmite Mediafax.

Doar 8% din români consideră că situaţia economiei naţionale este una bună, faţă de o medie de 26% în plan european privind aprecierile cetăţenilor europeni cu privire la situaţia economiilor din propriile lor ţări.

De asemenea, 72% din europeni cred că este proastă situaţia economiei din propriile lor ţări.

În schimb, în privinţa evoluţiei economiilor naţionale în următorul an, românii au aşteptări apropiate cu cele ale restului cetăţenilor europeni. Un procent de 31% din români se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească (faţă de 34% în plan european), 44% cred că va rămâne la fel (44% şi media UE), iar numai 19% cred că se va îmbunătăţi (18% media UE).

În ceea ce priveşte evoluţia în următorul an a economiei UE în ansamblu, 27% din români se aşteaptă ca aceasta să se îmbunătăţească (numai 18% media UE), 37% cred că va rămâne la fel (41% media UE), iar 18% se aşteaptă să se înrăutăţească (faţă de 32% media UE).

Citeşte şi Eurobarometru: Peste două treimi din români NU AU ÎNCREDERE în Guvern

Totodată, românii sunt mult mai puţin optimişti faţă de media europeană în ceea ce priveşte propria lor situaţie financiară şi a locului de muncă. Un procent de 58% din români declară, potrivit sondajului, că au o situaţie financiară proprie negativă (faţă de 35% media UE), iar numai 39% spun că au o situaţie pozitivă (63% media europeană).

Doar 29% din români spun că situaţia de la locul lor de muncă e pozitivă (faţă de 53% media UE), iar 44% o apreciază ca fiind negativă (faţă de 30% media europeană).

Pe de altă parte, românii se declară mai preocupaţi de creşterea preţurilor şi de inflaţie decât de şomaj, în timp ce în plan european raportul este invers. Astfel, 33% din români consideră şomajul o problemă importantă (faţă de 51% media UE), 44% au indicat situaţia de criză economică (faţă de 33% media UE), iar 35% creşterea preţurilor (faţă de 20% media UE).

Românii sunt mai îngrijoraţi decât europenii şi în ceea ce priveşte situaţia sistemului sanitar şi a celorlalte forme de protecţie socială.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

Cele mai citite

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă