16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialEuro-test pentru Bellu&Co

Euro-test pentru Bellu&Co

Max-Schmeling Halle din Berlin va găzdui, de astăzi până la finele săptămânii, cea de-a patra ediţie a Campionatelor Europene individuale de gimnastică artistică, competiţie la care România va avea opt reprezentanţi.

 

Peste 280 de gimnaşti, din aproximativ 39 de ţări, se vor lupta în capitala Germaniei penru medaliile continentale puse în joc. La competiţia de la Berlin, unde se desfăşoară doar întrecerile din probele individuale, vor participa Sandra Izbaşa, Ana Porgras, Diana Chelaru şi Amelia Racea, la feminin, respectiv Flavius Koczi, Vlad Cotuna, Andrei Ursachi şi Andrei Muntean, campionul naţional la bară fixă din 2010, care l-a înlocuit în ultimul moment pe Cristian Batagă, la masculin. Lotul feminin va fi însoţit de antrenorii Octavian Bellu, Lucian Sandu şi Marius Vintilă, Mariana Bitang preferând să rămână la Bucureşti, iar cel masculin de Ioan Suciu, Vasile Vug şi Ştefan Gal. Din păcate, dacă de la fete se aşteapă cât mai multe medalii, gimnaştii noştri sunt cotaţi cu şanse reale mici de a urca pe podium.

Cu gândul la Mondiale

Chiar dacă întrecerile de la Berlin sunt considerate doar o etapă importantă de verificare pentru CM din octombrie, conducerea FRG a fixat totuşi ca obiectiv pentru lotul reprezentativ cucerirea a cel puţin două medalii. „Europenele de la Berlin sunt o etapă fără o încărcătură extraordinară”, a spus Octavian Bellu, înainte de plecarea din ţară. „Întrecerile au un caracter oficial, dar le privesc ca pe un moment de pregătire. Pentru mine ar fi mai important ca fetele să demonstreze că au ajuns la un nivel de unde se poate construi mai departe. Dacă stăm pe loc sau dacă ne prezentăm mai puţin pregătiţi, se intră cu un handicap de timp în perioada următoare, pentru că până la Mondiale mai este puţin. Putem aduce multe medalii, putem aduce puţine, dar putem chiar să nu aducem deloc. Vrem să micşorăm distanţa dintre România şi ţările clasate pe podium la Mondialele de la Rotterdam (n.r. – Rusia, China şi SUA), iar competiţia din Germania ne va arăta unde ne aflăm în momentul de faţă în raport cu adversarele noastre”, a spus Bellu.

Duel aşteptat între românce

Extrem de interesant va fi de urmărit lupta dintre componentele lotului nostru feminin, mai ales la sol, unde pentru un loc pe podium se vor bate Sandra Izbaşa şi Diana Chelaru. „Merg la Berlin cu multă încredere că voi câştiga”, a spus Sandra Izbaşa. „Cred că noi suntem cele mai puternice concurente, nu rusoaicele. Sper ca eu şi Diana Chelaru să fim acolo sus, pentru că ar fi foarte important să ajungem două românce pe podium. Va fi un duel între noi două. Am trecut peste momentele de la Rotterdam (n.r. – unde au avut loc Campionatele Mondiale şi s-a clasat pe locul 7), când mi-a fost foarte greu. Acum am tras tare patru luni şi ştiu că sunt pregătită pentru sol şi sărituri”, a precizat Izbaşa. Diana Chelaru, medaliată cu argint la Rotterdam, a spus că şi ea îşi doreşte ca sportivele din România să ajungă într-un număr cât mai mare pe podiumul de la CE: „Sper să obţin un rezultat bun la aceste europene, mai ales la sol, de unde am aşteptările cele mai mari. Ştiu că voi avea o rivală destul de puternică în Sandra Izbaşa, dar îmi doresc foarte mult să ajungem amândouă pe podium. În primul rând, mă voi lupta pentru mine, pentru o medalie care să fie a mea”. De asemenea, Ana Porgras a afirmat că titlul mondial pe care îl deţine la bârnă nu îi va crea nici un avantaj la Berlin. „Având în vedere că sunt campioană mondială la bârnă, cred că sunt considerată principala favorită şi sper să arăt acest lucru. Nu cred că va conta la Berlin medalia mea de la Mondiale. CM a trecut, iar arbitrele nu îmi vor da 5 sau 10 sutimi în plus pentru că sunt campioană mondială. Probabil că vor aştepta mai mult de la mine şi se vor uita cu mai multă atenţie”, a declarat Porgras.

PROGRAM

6 aprilie: calificări – fete;
7 aprilie: calificări – băieţi;
8 aprilie: finala masculină de la individual compus, de la ora 15.00 la 17.30 şi finala feminină de la individual compus, de la ora 20.00 la 22.00;
9 aprilie: finale pe aparate I, de la ora 14.30 la 18.00;
10 aprilie: finale pe aparate II, de la ora 14.30 la 18.00.
Finalele vor fi transmise în direct pe TVR 2.

La Europenele 2010 de la Birmingham, unde a avut loc şi concursul pe echipe, România a cucerit un bronz în finala feminină pe echipe, aur şi bronz la bârnă, prin Amelia Racea, respectiv Raluca Haidu, bronz la sol, prin Diana Chelaru, la care s-a adăugat bronzul lui Flavius Koczi de la sărituri.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă