Organizatorii Campionatului de fotbal trebuie să facă faţă unei ploi de mişcări sociale ce riscă perturbarea derulării evenimentului sportiv.
Greve, blocaje, proteste, tensiuni şi convulsii sociale puternice dau sentimentul impasului politic în Franţa cu câteva zile înaintea deschiderii Campionatului de fotbal Euro-ș2016, care va avea loc în perioada 10 iunie – 10 iulie în zece oraşe. Evenimentul sportiv va atrage zeci de mii de suporteri în Franţa unde sindicatele au declanşat o „grevă foarte politică“ şi acţionează pentru a contesta o lege trecută prin Parlament. O grevă nelimitată debutează astăzi, 2 iunie, în transporturile pariziene, iar sindicatul protestatar CGT vrea să relanseze în aceeaşi zi mobilizarea în sectorul energiei cu „întreruperi-ţintă“ de electricitate şi gaz vizând serviciile de stat şi sediul patronatului. Acţiunile vor continua în rafinării şi la terminalele petroliere din Havre, care alimentează cu kerosen aeroporturile pariziene. În transportul aerian, piloţii AirFrance au anunţat că se pregătesc de grevă. Transportatorii rutieri blochează de luni unele zone industriale, rafinăriile şi depozitele de carburanţi şi, asemenea colegilor din căile ferate, ameninţă că vor complica circulaţia în perioada Euro. Altfel spus în Paris, Saint-Denis, Nice, Toulouse, Bordeaux, Saint-Etienne, Marsilia, Lyon, Lens şi Lille.
Şoferii de taxi sunt şi ei pregătiţi de grevă, care ar putea izbucni în plin Euro, potrivit asociaţiei Taxis din Franţa. Preşedintele asociaţiei, Ibrahima Sylla, a declarat recent că „Euro se apropie şi nu vom ezita să-l luăm ostatic şi să blocăm toate meciurile de fotbal“.
Şantaj
Secretarul de stat pentru Transporturi a cerut greviştilor să dea dovadă de responsabilitate: „Euro este o miză pentru Franţa. Nici un francez, indiferent de convingeri, nu va înţelege de ce punem în pericol imaginea Franţei şi această competiţie importantă“.
Numeroase profesiuni ameninţă direct organizarea Campionatului de fotbal Euro-2016 din Franţa şi greva nelimitată a lucrătorilor din căile ferate a deschis un nou front în criza socială, fără perspectiva unei rezolvări rapide a conflictului. Sindicatele au revendicări legate de timpul de lucru şi unele cer retragerea Legii muncii, apărată de guvernul socialist care, dornic să stingă criza, a făcut presiuni pentru negocieri interne. Executivul refuză să cedeze în ce priveşte reforma dreptului la muncă şi pare pregătit pentru un război de uzură. „A da înapoi ar fi o greşeală politică“, a declarat, marţi, premierul Manuel Valls, iar preşedintele François Hollande a reafirmat că proiectul „nu va fi retras“. Presa europeană estimează că protestele afectează viitorul lui Hollande şi imaginea Franţei, iar preşedintele francez înfruntă „criza cea mai dură şi explozivă“.
Sarkozy denunţă „dezordinea“
În fruntea opoziţiei de dreapta, predecesorul său Nicolas Sarkozy a denunţat „dezordinea“ care domneşte în Franţa şi „slăbiciunea, laşitatea, pierderea totală a autorităţii Executivului“ într-un interviu apărut joi în săptămânalul „Valeurs actuelles“. „Guvernul a dat dovadă de slăbiciune în faţa străzii. Ce vedem astăzi este dezordine“, a subliniat Sarkozy. Pentru putere, minată de o impopularitate-record, reforma dreptului muncii trebuie să permită deschiderea pieţei muncii şi facilitarea luptei contra şomajului care se apropie de 10%.
SUA au avertizat că Euro-2016 este „ţintă potenţială“ a atentatelor teroriste – stadioanele, „zonele fanilor“ şi toate locurile unde se va difuza turneul din Franţa. Departamentul de Stat american a emis o notă de alertă destinată resortisanţilor americani care se află sau au intenţia să meargă în Europa. „Alertăm cetăţenii americani de riscul unor posibile atentate teroriste în Europa, vizând evenimente importante, situri turistice, restaurante, centre comerciale şi sisteme de transport“.
Criza socială din Franţa îngrijorează ţările vecine din cauza turnurii evenimentelor care, în ajunul Euro-2016, anunţă o „vară fierbinte“, sindicatele distrugând relansarea economică.