Criza provocata de ruperea protocolului de functionare a coalitiei de guvernare la Galati continua printr-un schimb de scrisori si argumente intre prefectul Galatiului, Mihai Capra (PNL), si presedintele Consiliului Judetean, Eugen Durbaca (PC).
Coalitia Alianta-PC functioneaza epistolar
Dupa ce cei doi copresedinti al Aliantei, liberalul Victor Dobre si democratul Mircea Toader, au cerut Prefecturii invalidarea alegerii pesedistului Eugen Chebac in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Galati, prefectul a cerut, asa cum prevede legea, punctul de vedere al CJ in legatura cu corectitudinea votului. Raspunsul lui Durbaca a fost ca alegerile au fost corecte, iar rezultatul votului democratic trebuie respectat. Prefectura a revenit cu o scrisoare, invocand un viciu la procedura de vot. Presedintele Consiliului Judetean, Eugen Durbaca, a raspuns cu o scrisoare de aproape trei pagini, in care reaminteste ca procedura de vot respectiva a mai fost utilizata si la sedinta din 31 ianuarie, cand a fost aleasa in functia de vicepresedinte CJ Galati Marcela Sighinas (PNL). Altfel spus, in subtext, Eugen Durbaca le comunica liderilor locali ai Aliantei ca o invalidare a alegerii lui Eugen Chebac (PSD) ar putea insemna si invalidarea alegerii Marcelei Sighinas (PNL), iar in conditiile in care in Consiliul Judetean Galati s-a format o majoritate PC-PSD, ar fi foarte posibil ca Alianta sa piarda si mandatul de vicepresedinte detinut acum de liberala Marcela Sighinas.
In scrisoarea sa, presedintele CJ Galati spune ca se invoca „nelegalitatea unui act administrativ de autoritate cu caracter individual, respectiv Hotararea Consiliului Judetului Galati nr. 251/30.09.2005, trecandu-se cu vederea faptul ca la baza adoptarii acestuia a stat exact acelasi tip de acte pregatitoare ca si in cazul Hotararii Consiliului Judetului Galati nr. 140/31.01.2005, privind alegerea unui vicepresedinte al Consiliului Judetului Galati, respectiv doamna Marcela Sighinas, din partea PNL”. Or, nimeni nu a contestat legalitatea acestui act normativ! Dimpotriva, in luna februarie 2005, Institutia Prefectului – judetul Galati ne-a comunicat faptul ca „Hotararea nr. 140/31.01.2005 a indeplinit conditiile de legalitate. Avand in vedere ca, pentru adoptarea ambelor hotarari de alegere a vicepresedintilor Consiliului Judetului Galati, nr. 140/31.01.2005 si 251/30.09.2005, s-a respectat exact si intocmai aceeasi procedura, rezulta cu claritate faptul ca ambele hotarari sunt legale”. Scrisoarea lui Eugen Durbaca face apel la a fi respectate „logica elementara, principiul simetriei si cel al identitatii de ratiune”, „care implica o singura concluzie: Hotararea CJ Galati nr. 140/31.01.2005 este legala, prin urmare si Hotararea CJ Galati nr. 251/30.09.2005 este, de asemenea, legala”.
N-au cracnit, deci e legal!
Conservatorul Eugen Durbaca mai aminteste ca la sedinta CJ Galati din 30 septembrie au participat, ca invitati, atat prefectul, cat si subprefectul judetului Galati, iar potrivit dispozitiilor art. 54, coroborate cu cele ale art. 110 din Legea nr. 215/2001, a Administratiei Publice Locale, acestia puteau lua cuvantul in chestiunile ce vizau propriul domeniu de responsabilitate, in conditiile in care, potrivit Legii 340/2004, prefectul verifica legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice locale si judetene. Iar cum in nici una dintre cele doua sedinte reprezentantii Prefecturii nu au acuzat nici o nerespectare a legii, presedintele CJ Galati conchide ca in cele doua proceduri de vot nu a fost nimic ilegal, iar hotararile sunt perfect legale. De fapt, in acest caz, mai exista si un alt mare semn de intrebare, pe care Eugen Durbaca nu il invoca: la sedinta din 30 septembrie au participat si presedintele PNL Galati, Victor Paul Dobre, si presedintele PD Galati, Mircea Toader. Atat Dobre, cat si Toader sunt secretari de stat la Ministerul Administratiei si Internelor. Iar cum Victor Dobre este secretarul de stat care se ocupa cu coordonarea activitatii prefecturilor, cu atat mai mult ar fi avut un cuvant greu de spus in cazul in care s-ar fi produs vreo ilegalitate. In aceste conditii, nici prefectului, nici subprefectului nu le poate fi adus vreun repros, daca seful lor nu a remarcat vreo ilegalitate…
Sah mat la Alianta
Aceasta insistenta a liderului conservator Eugen Durbaca in apararea rezultatului votului, prin care candidatul PSD Eugen Chebac a obtinut mandatul de vicepresedinte CJ, confirma mai multe lucruri. In primul rand, ca a existat o intelegere intre Partidul Conservator si PSD, pentru ca functia respectiva sa revina PSD cu sprijinul consilierilor PC. In conditiile in care noul vicepresedinte Eugen Chebac va prelua coordonarea activitatilor economice si investitiilor sustinute de la bugetul CJ, insurectia PC impotriva Aliantei vizeaza si o impartire a accesului firmelor apropiate de PC si PSD la lucrarile de investitii. Motivele „lucraturii” administrate de Partidul Conservator Aliantei sunt cat se poate de pragmatice si cu siguranta rezultatele se vor vedea foarte curand, la repartitia „cascavalului” bugetar.