19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEtapa a 18-a are, deocamdata, doar 4 meciuri in program

Etapa a 18-a are, deocamdata, doar 4 meciuri in program

» Cu zece zile inainte de startul returului, Liga I are o mare problema: in acest moment, 5 din cele 18 competitoare au datorii catre terti si, conform deciziilor comisiilor de specialitate din cadrul FRF, nu sunt programate in prima etapa a returului! Astfel, Pandurii Tg. Jiu, Rapid Bucuresti, FC Brasov, Poli Iasi si FC Timisoara nu au facut dovada achitarii restantelor si, pana ieri, nu le fusese ridicata sanctiunea cu neprogramarea in campionat!

Astfel, numai 4 din cele 9 meciuri ale etapei a 18-a s-ar putea disputa: Steaua-FC Vaslui, Otelul-Gaz Metan, Farul-Gloria Buzau si CFR Cluj-CS Otopeni. Jocurile Poli Iasi-U Craiova, Gloria Bistrita-Rapid, FC Timisoara-FC Arges, Unirea Urziceni-FC Brasov si Dinamo-Pandurii nu ar trebui sa existe, in acest moment, in programul etapei, adversarele formatiilor sanctionate primind victoria la "masa verde", cu 3-0. Echipele au termen pana cu 48 de ore inainte de meciurile etapei a 18-a pentru a plati si a fi programate in campionat. Toate cele cinci formatii implicate spun ca vor gasi banii necesari pentru a-si lichida datoriile si a juca.

Pandurii Tg. Jiu: 500.000 de euro pentru Ilie Iordache
Formatia gorjeana a avut doua litigii pentru care nu a fost programata, unul dintre ele fiind stins intre timp. Presedintele Marin Condescu a declarat ca gruparea pe care o conduce a achitat datoria pe care o avea fata de Sportul Studentesc si mai are in continuare de platit 500.000 de euro clubului Dinamo. "Suma datorata Sportului pentru indemnizatia de formare pentru Stanca a fost virata in contul clubului bucurestean, asa ca acest litigiu s-a stins. Chiar si comisiile au recunoscut ca acea decizie luata impotriva Pandurilor a fost nedreapta. Nici Sportul n-a avut vina, cauza judecandu-se si in lipsa reprezentantilor acestui club", a spus Condescu, care a explicat si ce datorii mai are clubul pe care il reprezinta: "Avem de achitat 500.000 de euro acum catre Dinamo pentru transferul lui Ilie Iordache. Mai sunt de achitat 15.000 de euro catre Rapid in contul lui Ionut Stancu si alte 30.000 de euro la Farul pentru transferul lui Lucian Parvu. Dar pentru acestia am vorbit cu domnul Bosanceanu sa amanam plata, Farul manifestand intelegere in acest sens".
Cei de la Dinamo nu par a fi dispusi la concesii. Directorul sportiv Constantin Danilescu nu vrea sa discute decat despre plata datoriei, nicidecum de vreo compensare. "Clubul din Targu Jiu a fost instiintat ca risca neprogramarea in prima etapa a returului din cauza datoriei fata de Dinamo. Hotararea comisiilor federale nu poate fi pusa la indoiala! Deja a trecut si termenul pentru rata a doua de la transferul lui Ilie Iordache, ceea ce inseamna o datorie de 500.000 de euro", a precizat directorul sportiv al lui Dinamo, care nu agreeaza ideea presedintelui Condescu, care spera sa reduca datoria printr-o compensare cu suma pe care bucurestenii o au de achitat pentru transferul lui Vojislav Vranjkovici.

Rapid: 352.000 de euro in doua conturi
Si Rapid are doua procese, in urma carora a fost penalizata cu neprogramarea in campionat: unul intentat de cei de la FCM Bacau pentru o datorie de 12.000 de euro in contul transferului lui stefan Mardare si alta de 340.000 de euro catre Sportul Studentesc, cota-parte a celor din Regie la mutarea lui Ionut Mazilu la Dnepr Dnipropetrovsk. Cei din Giulesti stramba din nas, insa, atunci cand e vorba de cea de-a doua datorie, desi comisiile FRF s-au pronuntat impotriva rapidistilor. Grigore Sichitiu, unul dintre conducatorii gruparii, spune ca suma este una mult prea mare si, mai mult, ar trebui platita de Dnepr, nu de Rapid! "Clauza de solidaritate de care se vorbeste este stabilita prin contracte si prin comisiile federatiei. Acum exista o mica inadvertenta intre ce au hotarat cele doua comisii. Voi discuta cu domnul Toma si sunt convins ca nu vom ajunge la alte litigii. Suma este exagerata. Trimiterea acelei sume este responsabilitatea clubului care face plata. In Regulamentul FIFA este scris asa ceva", a comentat Sichitiu, demersul sau neavand nici o finalitate la FRF.

Poli Iasi: penalizari de cateva mii de euro
O situatie mult mai usor de rezolvat este cea de la Poli Iasi unde, se pare, ar fi vorba de doar cateva mii de euro. Comisia pentru Statutul Jucatorului a decis ca FC Politehnica Iasi sa fie sanctionata cu neprogramarea la jocuri oficiale pana la achitarea integrala a obligatiilor de plata catre SC FC Ceahlaul Piatra Neamt, suma datorata reprezentand rest de plata din indemnizatia de transfer al jucatorului Mircea Oprea. Presedintele clubului Poli Iasi, Sorin Boca, spune ca nu se pune problema ca gruparea pe care o conduce sa nu joace in prima etapa a returului Ligii I, din cauza datoriilor catre nemteni. "Noi trebuia sa achitam formatiei Ceahlaul suma de 50.000 de euro pentru transferul lui Mircea Oprea. Banii i-am platit in transe si intr-adevar am intarziat cu plata. Practic, noi am dat toti cei 50.000 de euro Ceahlaului, insa din cauza intarzierilor am fost penalizati cu 3-4.000 de euro. In cel mai scurt timp vom achita si penalitatile catre Ceahlaul Piatra Neamt, iar Poli Iasi va fi programata in prima etapa", a afirmat Boca.

FC Brasov: banii, tot in contul lui Dinamo!
Dinamo asteapta bani nu numai de la Pandurii, pentru Ilie Iordache, ci si de la FC Brasov, in cazul transferului lui Alex Baltoi. Presedintele FC Brasov, Dinu Gheorghe, nu isi face insa griji ca formatia sa nu va fi programata in campionat. "stiam situatia, este vorba de o restanta pe care o mai avem de achitat catre Dinamo, pentru transferul lui Baltoi. Putem face asta si cu 48 de ore inainte de prima etapa, nu asta este problema. Dar sa nu isi faca Dinamo sau altii griji, ca vom achita suma si vom juca prima etapa", a declarat Dinu Gheorghe. Culmea e ca Alexandru Baltoi, transferat in vara anului 2008 la FC Brasov, a fost pus deja pe lista de transferari la sfarsitul lunii noiembrie, desi avea semnat un contract cu echipa antrenata de Razvan Lucescu, pe o perioada de trei ani.

FC Timisoara: la un pas de rezolvare
FC Timisoara a bagat adanc mana in conturile clubului si a platit deja o datorie de 870.000 de euro catre CS Otopeni, pentru jucatorii Sandu Florin si Cojocnean. De asemenea, un alt litigiu, cu Jiul Petrosani, e aproape de a fi stins. "Jiul are sa ne dea o suma de bani, cam 300.000 de euro, noi i-am reclamat, iar ei au fost sanctionati tot cu neprogramarea. Noi trebuie sa platim niste bani pentru Fabian Teusan celor de la Petrosani, ei au facut memoriu si noi am fost sanctionati cu aceeasi pedeapsa", a explicat Iancu. Ieri, vicepresedintele Jiului, Marian Spiru, a anuntat ca litigiul a fost stins. "Litigiile s-au incheiat din ambele parti, banii au fost dati. Timisoara are dreptul de joc, iar noi la fel", a spus Spiru, declaratia sa nefiind insa intarita printr-o decizie oficiala a Federatiei, cel putin pana aseara la ora 18.00.

» Nu numai in prima liga bate vant de vacanta, ci si in esaloanele inferioare, acolo unde Progresul Bucuresti, UTA Arad, Universitatea Cluj, Ariesul Turda, Jiul Petrosani, Intergaz Bucuresti, Rocar ANEFS Bucuresti si Somesul Satu Mare sunt, si ele, sub incidenta neprogramarii la meciurile din etapa a 18-a.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă