0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialEstonia se pregăteşte să treacă la euro din 2011

Estonia se pregăteşte să treacă la euro din 2011

Estonia va trece la moneda euro la 1 ianuarie 2011 şi se află în ultima fază a pregătirilor pentru a deveni, în ciuda crizei, a 17-a ţară UE care adoptă moneda unică europeană, potrivit NewsIn.

 

Alimentarea în avans a băncilor din Estonia şi a clienţilor lor cu bancnote şi monede euro e în curs de desfăşurare. De la 1 decembrie, coroanele estone pot fi schimbate gratuit în euro.

De asemenea, în bănci şi oficii poştale au fost puse în vânzare mini-kituri cu monede în euro, în valoare de 200 coroane (12,79 euro), cu o faţă naţională estonă. La data de 10 decembrie fuseseră vândute peste 380.000 de seturi.

Monedele estone în euro nu vor avea curs legal decât începând cu 1 ianuarie 2011, dar introducerea lor în avans va face mai uşoară această trecere.

La 13 iulie 2010, Consiliul European a ajuns la concluzia că Estonia îndeplineşte toate criteriile de convergenţă necesare şi este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2011. Cursul de schimb a fost fixat cu titlu irevocabil la 15,6466 coroane pentru 1 euro.

După ce Estonia va deveni cel de-al 17 lea membru al zonei euro, numărul cetăţenilor europeni care se vor bucura de aceeaşi monedă se va ridica la 330 de milioane de persoane.

În prezent, 16 ţări membre UE au adoptat monedat euro: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spainia.

Alte opt ţări vor fi obligate să se alăture zonei euro în monmentul în care vor îndeplini criteriile stricte de aderare.

Politica monetară intră în responsabilitatea Băncii Centrale Europene, deşi nu există o reprezentare, guvernare sau politică fiscală comună pentru moneda Uniunii. Există o anumită cooperare prin intermediul Eurobgrup, care ia deciziile politice referitoare la Zona euro şi moneda unică.

Neoficial, din Zona euro pot fi considerate ca făcând parte şi terţe ţări care au adoptat moneda – de pildă, Muntenegru. Alte trei microstate europene – Monaco, San Marino şi Vatican – au încheiat acorduri cu Uniunea Europeană pentru a le permite să folosească euro ca moendă oficială, dar ele nu fac parte oficial din Zona euro şi nici nu sunt reprezentate în Consiliul de Administraţie al BCE.

În 1998, când a fost lansată moneda unică, 11 state UE au îndeplinit criteriile de convergenţă, iar lansarea Zonei euro a avut loc la 1 ianuarie 1999. Grecia s-a calificat în 2000 şi a fost admisă la 1 ianuarie 2001, dar bancnotele şi monedele au fost introduse fizic de la 1 ianuarie 2002.

Slovenia a fost apoi prima ţară din fostul spaţiu comunist care a fost primită în Eurogrup, la 1 ianuarie 2007. Cipru şi Malta au intrat la 1 ianuarie 2008, iar Slovacia a adoptat moneda euro de la 1 ianuarie 2009.

Unsprezece ţări (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia şi Regatul Unit) sunt membre UE, dar nu folosesc euro. Înainte de a intra în spaţiul euro, un stat trebuie să stea într-un fel de anticameră şi să adopte timp de doi ani Mecanismul pentru rata europeană de schimb (ERM II). De la 1 ianuarie 2009, băncile centrale din Estonia, Letonia, Lituania şi Danemarca participă la ERM II, dar numai Estonia a primit aprobarera de a adopta euro de la 1 ianuarie 20111.

Suedia, Danemarca şi Regatul Unit au optat pentru menţinerea în afara zonei euro. Guvernul danez a anunţat că vrea să ţină un referendum pe această chestiune, după adoptarea Tratratului de la Lisabona.

Un stat care intră în Eurogrup nu trebuie să aibă o inflaţie mai mare de 1,5% decât media celor mai performante trei state, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească 3%, datoria publică nu trebuie să depăşească 60%.

În ceea ce priveşte România, care îşi propusese să adopte euro de la 1 ianuarie 2015, preşedintele Traian Băsescu declara în noiembrie că ţara noastră va trebui să intre în zona euro numai atunci când va fi pregătită. Lecţiile date de state care au intrat în zona euro nepregătite ar trebui să aducă România cu picioarele pe pământ şi să realizeze că, pentru a rezista adoptând moneda europeană, are nevoie de o economie apropiată ca performanţă de cea a Germaniei, a spus preşedintele.

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă