21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEstonia adoptă moneda europeană cu surle şi trâmbiţe

Estonia adoptă moneda europeană cu surle şi trâmbiţe

 

Totodată, Estonia este prima ţară baltică ce îndeplineşte acest obiectiv. Este al treilea stat fost-comunist care comută la euro, după Slovenia şi Slovacia, dar prima republică post-sovietică, un semnal către celelalte state central şi est-europene care aspiră şi ele la statutul de membru, potrivit Reuters.

Momentul adoptării a fost marcat la 1 ianuarie de estonieni, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Oli Rehn, fiind prezent la Tallinn, capitala ţării.

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, a fost primul care a scos euro de la un bancomat, afirmând că „este un pas mic pentru zona euro, dar unul uriaş pentru Estonia”, potrivit corespondentului BBC la Tallinn.

În ciuda îngrijorărilor Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la capacitatea Estoniei de a menţine inflaţia la un nivel scăzut, fosta republică sovietică, cu o populaţie de nici 1,5 milioane de locuitori, a primit la 12 mai 2010 acceptul Comisiei Europene (CE) de a se alătura celorlalte 16 membre ale Zonei Euro, chiar înaintea unor candidaţi „favoriţi”, precum Cehia, Ungaria şi Polonia, după cum nota site-ul Euractiv în luna mai a anului trecut.

Solicitarea Estoniei a fost aprobată în luna iulie şi de Consiliul Uniunii Europene.

Oli Rehn declara la acea dată că „Estonia a atins un nivel înalt de economie sustenabilă şi este pregătită să adopte moneda europeană la 1 ianuarie 2001”.

Miniştri de finanţe europeni considerau atunci că Estonia a îndeplinit toate condiţiile şi a impus măsuri de politică fiscală şi reformă structurală dure.

Pe de altă parte, Comisia afirma că alte candidate pentru adoptarea Euro – Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia – nu sunt încă pregătite.

În primăvara lui 2010, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că România nu este pregătită să adopte euro cel puţin până în 2015.

Criză? Ce criză?

Momentul aprobării solicitării Estoniei a fost primit cu surprindere de opinia publică internaţională. Agenţia internaţională Reuters remarca vara trecută, pe un ton ironic, că „s-a întâmplat cel mai amuzant lucru în Europa: o nouă ţară a aderat la Zona Euro.”

Jurnaliştii agenţiei subliniau că vârtejul crizei datoriilor se extinde din Grecia în Spania, context în care adoptarea monedei europene de către Estonia pare mai mult un blestem decât o binecuvântare. În plus, nota Reuters, există speculaţii că alte ţări ar putea renunţa la euro şi se întreba chiar dacă Estonia este pregătită pentru schimbare. Banca Centrală Europeană afirma la rândul ei că „menţinerea inflaţiei estoniene la un nivel scăzut va fi extrem de dificil.”

Totuşi, se arăta în analiza Reuters, „euro rămâne printre cele mai puternice monede din lume, iar adoptarea monedei deschide uşa unui club cu influenţe globale. Dar pentru ţări mici şi nesigure aflate pe muchia UE, nu se întrevăd îmbunătăţiri.

„Uşa către euro nu este închisă din cauza crizei datoriilor”, declara, potrivit Reuters, Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare, Olli Rehn. „Acceptarea Estoniei este un semn pentru alte ţări că scopul nostru este continuarea extinderii uniunii economice şi monetare prin intermediul euro”, completa Altafaj.

O ţară mică la masa celor mari

Cu un produs intern brut de mai puţin de 13 miliarde de euro, Estonia intră într-un club select al afacerilor europene. Guvernatorul băncii centrale estoniene, Andres Lipstok, are un loc asigurat la masa BCE, unde se reglementează dobânzile la nivel european.

Potrivit Reuters, Zona Euro este o bornă în drumul unei ţări spre standarde occidentale de nivel de trai, o ţintă importantă pentru o fostă republică sovietică precum Estonia.

Avantajele imediate ale aderării Estoniei la zonă includ interesul sporit al investitorilor străini şi costuri scăzute de împrumut atât pentru sectorul public cât şi pentru cel privat.

Dar acestea pot fi anvantaje pe termen scurt. Economia estoniană, bazată pe exporturi, ar putea fi umbrită de dificultăţile financiare în cazul în care zona euro va rămâne instabilă, iar ţări vecine precum Polonia şi vecinele baltice insistă să rămână la monedele naţionale pentru mai mult timp.

Mai există un dezavantaj, potrivit Reuters. Premierul Ansip declara la un interviu radiofonic: „Bancnotele noastre (coroanele) sunt mai frumoase decât euro”.

Euro-ul estonian, gest de afirmare a încrederii

În ciuda crizei acute cu care se confruntă Grecia, despre care nu o dată s-a vorbit că ar putea renunţa la moneda europeană, decizia CE privitoare la adoptarea euro de către Estonia este menită se liniştească celelalte ţări care pregătesc terenul pentru schimbarea monedei.

Tensiunile cauzate de colapsul elen au determinat autorităţile europene să creeze un mecanism de ajutor de 1000 de miliarde de dolari pentru ţările aflate în dificultate.

Totodată, anunţul că Estonia va intra în clubul Euro a stârnit diverse reacţii în rândul celorlalte candidate.

Polonia a declarat la acea dată, prin vocea ministrului de finanţe Jacek Rostowski, că Varşovia nu se grăbeşte să facă acest pas, preferând să aştepte revigorarea monedei în urma crizei greceşti.

Estonia şi Euro

Condiţiile în care mica ţară baltică îmbrăţişează moneda europeană sunt considerate optime de oficialităţile de la Bruxelles. Cu un deficit de doar 2,4% din Produsul Intern Brut, şi o datorie externă de sub 10 procente, Estonia s-a remarcat drept candidat ideal.

Asta în ciuda luptei pe care autorităţile estoniene o duc cu recesiunea.

Estonienii pot schimba coroanele pentru euro la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 euro = 15,6466 Coroane estoniene. Va exista o perioadă de două săptămâni în care ambele monede se vor afla în circulaţie, populaţia urmând să primească, în mod normal, la casă restul în euro.

Cetăţenii ţării baltice pot achiziţiona pachete de euro.

Băncile centrale naţionale din zona euro vor preschimba în euro bancnotele de coroană estoniană, la valoarea nominală, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2011.

Date despre Euro

Moneda unică a fost lansată oficial în 1999
Euro a intrat în circulaţie la 1 ianuarie 2002
Fiecare ţară are propriul său design pe faţa naţională a monedei
Euro este moneda oficială a 17 din cele 27 de membre UE
Estonia este a cincea ţară care adoptă Euro dintre cele 10 state care au aderat la Uniune în 2004

Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice în Estonia

Alimentarea anticipată cu monede 15 septembrie 2010
Alimentarea anticipată secundară cu monede 15 septembrie 2010
Alimentarea anticipată cu bancnote 15 noiembrie 2010
Alimentarea anticipată secundară cu bancnote 1 decembrie 2010
Coroanele estoniene pot fi preschimbate gratuit în bancnote euro la instituţiile de credit 1 decembrie 2010
Conversia conturilor în echivalent euro 1 ianuarie 2011
Sfârşitul perioadei de circulaţie în paralel 14 ianuarie 2011
Bancnotele şi monedele euro devin singurele mijloace legale de plată 15 ianuarie 2011
Termenul pentru preschimbarea monedelor de coroană estoniană la bănci 31 decembrie 2011
Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de coroană estoniană la bănci 31 decembrie 2011
Termenul pentru preschimbarea bancnotelor şi monedelor de coroană estoniană la Eesti Pank Nelimitat

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă