20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEstimări alarmante: Coreea de Nord poate produce şase bombe nucleare pe an

Estimări alarmante: Coreea de Nord poate produce şase bombe nucleare pe an

Coreea de Nord va avea suficiente materiale pentru producerea a 20 de bombe nucleare în total, până la sfârşitul anului 2016, în urma intensificării programului de purificare a uraniului şi a stocului existent de plutoniu, potrivit experţilor, citaţi de site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.

Pentru o perioadă de zece ani, statul nord coreean a încălcat sancţiunile impuse de ONU dezvoltând o metodă de îmbogăţire a uraniului şi permiţând funcţionarea unui program nuclear autosuficient ce poate produce şase bombe nucleare pe an. Adevărata capacitate nucleară a statului izolat şi rezervat este imposibil de verificat. După cel de-al cincelea test nuclear, Coreea de Nord se pregăteşte de un altul.

Proiectul de îmbogăţire a uraniului s-a extins semnificativ şi probabil poate produce până la 150 de kilograme de uraniu pe an, a declarat Siegfried Hecker, expert în programul nuclear nord-coreean. Cantitatea este suficientă pentru a produce aproximativ şase bombe nucleare pe an, a declarat în cadrul unui raport Hecker, care a vizitat reactorul nuclear de la Yongbyon, în anul 2010.

Estimativ, Coreea de Nord are suficient material pentru a produce 20 de bombe nucleare în total până la sfârşitul anului 2016. Se estimează că rezerva de plutoniu deţinută de statul nord-coreean este de aproximativ 40 de kilograme. Dar Hecker a numit programul nord-coreean de îmbogăţire cu uraniu "un factor neprevăzut" din cauza faptului că experţii occidentali nu cunosc cât de avansat este acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă