13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialEŞEC. Armata americană a pierdut contactul cu avionul hipersonic Falcon după 9...

EŞEC. Armata americană a pierdut contactul cu avionul hipersonic Falcon după 9 minute

Armata americană a pierdut contactul cu un avion hipersonic fără pilot, aflat în curs de testare, Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2), la scurt timp după ce a fost lansat joi, au declarat oficiali din domeniul Apărării, citaţi de BBC News Online, potrivit Mediafax.

Avionul HTV-2, care ar trebui să atingă viteza de 21.000 de kilometri pe oră şi să ajungă la orice ţintă din lume în mai puţin de o oră, a fost lansat joi dimineaţă, cu o rachetă de tip Minotaur IV, de la baza Forţelor aeriene Vanderberg, din California.

Inginerii au progamat HTV-2 să se lanseze la limita spaţiului, să se separe de rachetă şi să se prăbuşească în ocean. Deocamdată nu se ştie dacă scopurile misiunii au fost atinse.

Agenţia Statelor Unite pentru Proiecte şi Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA), care finanţează programul HTV-2 şi supraveghează testele, afirma că avionul de mici dimensiuni este capabil să atingă viteza de 20 mach. DARPA mai preciza că HTV-2 va fi supus unor temperaturi de 2.000 de grade Celsius dacă atinge viteza dorită în timpul testelor.

Primul test al unui avion HTV-2 s-a încheiat cu prăbuşirea acestuia în Oceanul Pacific, după ce Pentagonul a pierdut contactul cu aparatul la nouă minute după lansare. Totuşi, avionul a transmis 139 de secunde de date aerodinamice la viteze de 17-22 de ori mai mari decât viteza sunetului, potrivit DARPA.

Cele mai citite

“ANAF – Ultimul cartuș” – regia Marcel Boloș, în curând, la buticul tău!

Ilustrație: Marian Avramescu După episoade repetate de Brigada DIVERtiSmEnt “La munte și la mare”, pe banii statului, actorii lipsiți de talent ai Agenției Naționale...

România, lovită de o criză puternică pe piața muncii

România, ca multe alte țări din Europa, se confruntă cu probleme majore de ordin demografic. Populația îmbătrânește, iar tinerii aleg să plece peste...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă