17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialEscalada!

Escalada!

Mai toti politologii s-au inselat crezand ca puterea de la Moscova va amana recunoasterea independentei celor doua provincii separatiste  georgiene, Abhazia si Osetia de Sud. Cel putin ca sa-si pastreze intacta puterea de santaj si posibilitatea unor viitoare negocieri geostrategice cu occidentalii. Iata ca n-a fost asa, presedintele Medvedev a anuntat aceasta recunoastere la o zi doar dupa ce ea fusese recomandata de Parlamentul Rusiei. Surpriza este totala. Asta inseamna ca Moscova alege ostentativ tactica escaladei; dar si ca vrea, intre altele, sa arate o suparare poate chiar mai mare decat o are. De cand a izbucnit conflictul din Georgia, de fiecare data Moscova a dat sentimentul ca a anticipat mai multe mutari strategice in meciul de sah cu Washingtonul. Din amenintati, rusii au devenit de fiecare data cei care amenintau si mai mult.

 

Mai nou, precizand ca Rusia va continua sa coopereze la operatiunile din Afganistan, fiind insa pregatita si sa interzica orice viitor tranzit pe teritoriul rusesc, daca relatiile cu occidentalii se inrautatesc din cauza Georgiei. Iar la capitolul amenintarilor abia se incepe! Exercitiile comune cu NATO prevazute in Marea Neagra oricum erau compromise. Nu e de mirare ca rusii se retrag din ele si suspenda de asemenea vizitele expertilor NATO, inclusiv pe cea a secretarului general al aliantei. Intre timp insa navele de razboi NATO incep sa se ingramadeasca in porturile Marii Negre, inclusiv la Constanta. Ce se va intampla daca, in ceata acestui inceput de secol, se vor incrucisa undeva in apele Georgiei distrugatorul american Mc Faul si Moscova, nava-amiral a Rusiei din flota Marii Negre?

 

Primele reactii occidentale scot in evidenta absenta unui cadru juridic international care sa valideze recunoasterea facuta de Moscova. Se vorbeste deja dsespre "balkanizarea" Caucazului, cu referinta directa la recentul conflict din fosta Iugoslavie. Poate ca cei de la Kremlin tocmai asta voiau: sa fie facuta apropierea intre independenta recunoscuta a fostei provincii Kosovo, la care Moscova s-a opus, si aceasta recunoastere a altor provincii separatiste, oarecum de aceeasi natura, la care se opun occidentalii. Faza bataliei pentru sferele de influenta intra intr-o faza bataioasa la modul concret. Washingtonul nu  va putea sa ramana mai prejos. Uniunea Europeana va fi nevoita si ea sa renunte la atitudinea angelica fata de agresivitatea rusilor.

Decizia de la Soci ne da si explicatia despre continutul discutiei din urma cu doua zile dintre presedintele Voronin al Moldovei si Dimitri Medvedev, acest vacantier linistit care convoaca pe toata lumea la el. Ceea ce s-a numit in telegramele de presa "perspectiva unei reglementari politice pentru conflictul din Transnistria" a insemnat, de fapt, un  clar avertisment pentru autoritatile de la Chisinau. Urmatoarea republica "independenta" va fi Transnistria daca… Iar aici numai Voronin stie ce conditii i s-au pus.

In mod concret, faptul ca Rusia nu vrea sa incredinteze unor forte internationale controlul zonelor din Georgia unde s-a declansat conflictul este prima incalcare grosolana a unui acord convenit cu Uniunea Europeana. De felul in care va fi rezolvata aceasta problema depinde evolutia multor evenimente viitoare.

Cele mai citite

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă