15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialErou pe două roţi

Erou pe două roţi

Rutierul Andrei Nechita, component al echipei noastre naţionale, şi-a adjudecat ediţia a 48-a a Turului Ciclist al României, la capătul unei etape de infarct în care victoria a fost obţinută pe ultima sută de metri, în premieră în istoria competiţiei.

Nimeni nu-şi aminteşte dacă câştigătorul Micii Bucle a mai  fost desemnat vreodată după o luptă atât de crâncenă cum a fost cea din ultimele zile ale competiţiei din acest an.  Practic, după penultima etapă, care s-a desfăşurat pe Transfăgărăşan până la Bâlea Cascadă, pe o vreme de toamnă târzie cu vânt şi ploaie rece, tânărul nostru reprezentant Andrei Nechita, purtătorul tricoului galben chiar din a doua etapă a competiţiei, mai avea un avans insignifiant, de numai 19 secunde, în faţa grecului Ioannis Tamouridis, principalul său urmăritor în clasamentul general. Ultima etapă, programată pe ruta Săcele – Vălenii de Munte – Ploieşti – Bucureşti, cu două căţărări, prima de rang A, iar a doua C, şi trei sprinturi, avea să fie deci hotărâtoare.


Emoţii uriaşe

După cea de-a doua căţărare, grecul Tamouridis şi bulgarul Vladimir Koev – câştigatorul din 2010 al Turului, s-au desprins, iar avansul lor a crescut progresiv de la 40 de secunde până a ajuns la două minute în faţa lui Nechita. „Sincer, după a doua căţărare, când avansul lui Koev şi Tamouridis era de mai bine de două minute, n-am crezut că Andrei Nechita va avea puterea să revină”, ne-a mărturisit imediat după încheierea cursei Csongor Breckmery, antenorul naţionalei României. „Ştiam că în competiţie sunt echipe puternice şi cu experienţă, şi fără un ajutor din partea unei formaţii nu va putea să răzbată. Spre marea mea surpriză în premieră în istoria Turului României, echipele Dinamo şi Mazicon au făcut alianţă cu Andrei şi au reuşit să-l aducă din ce în ce mai sus, iar pe ultimii 15 kilometri de pe DN 1 s-a desprins în câştigător”.

„Ne-am sacrificat pentru echipa naţională”, a declarat Radu Selejan, antrenorul echipei Mazicon, mândru şi fericit de izbânda lui Nechita. „Ne-am dat seama că de unul singur nu va putea câştiga şi cum cu toţii ne-am dorit ca tricoul galben să fie îmbrăcat de un român după patru ani, am făcut tot ce am putut să-l ajutăm pe Nechita. Echipa Mazicon era oricum ciuntită pentru că aproape jumătate din componenţi erau la naţională, aşa că bucuria noastră a fost maximă că Andrei a reuşit să câştige”, a mai spus Radu Selejan.  Ajutorul primit din partea conaţionalilor şi chiar a italienilor de la echipa Cycling Team Friuli, nu-i diminuează însă cu nimic meritele lui Nechita. „Andrei Nechita a tras enorm pentru a-şi apăra şansa de a câştiga Turul. A confirmat că este o mare valoare şi un real talent, capabil să facă curse frumoase atât pe munte, cât şi pe plat”, a mai spus tehnicianul Bereckmery.

A plecat să câştige o etapă şi a cucerit marele trofeu

Cât despre Andrei Nechita, care la 23 de ani se pregăteşte la o echipă din Italia, a recunoscut că a venit în Tur să câştige o etapă. „ Venisem hotărât să câştig o etapă. Apoi, după ce am îmbrăcat pentru prima dată tricoul galben m-am străduit să-l păstrez şi am reuşit. Fără ajutorul colegilor mei de echipă n-aş fi reuşit însă acest lucru, motiv pentru care le mulţumesc şi vom împărţi premiul (n.r. – 2900 de euro)” a declarat Andrei Nechita, care în clasamentul general final, a fost urmat de grecul Ioannis Tamouridis (Tableware) şi de italianul Angelo Ciccone (San Marco Concrete).

Primire fastuoasă în Bucureşti

Remarcabilă a fost şi primirea deosebită, cu baloane, confeti şi multă lume, care li s-a făcut cicliştilor la Arcul de Triumf. Pe lângă zeci de bucureşteni veniţi să aplaude sosirea rutierilor, 1001 de amatori ai competiţiilor pe două roţi au aşteptat pe biciclete să ia startul în prima ediţie a Marelui Marş Ciclist al Bucu­reş­tiului, iniţiativă care a aparţinut posturilor Radio România Actualităţi şi Bucureşti FM.   

Tricourile câştigătorilor

Tricoul galben al competiţiei i-a revenit deci românului Andrei Nechita, care şi-a adjudecat şi tricoul albastru (pentru rutierul român cel mai bine clasat), tricoul verde al căţărătorilor a fost câştigat de bulgarul Vladimir Koev (Konya Torku – Turcia), iar cel roşu al sprinterilor i-a revenit grecului Ioannis Tamouridis, care şi-a adjudecat şi tricoul alb, pentru cel mai combativ ciclist. Tricoul alb acordat de COSR pentru cel mai bun tânăr român a fost, în final, câştigat de Alexandru Grădinaru, component al echipei naţionale a României.

La startul competiţiei s-au aliniat iniţial 67 de ciclişti, de la 12 echipe, iar  linia de sosire a ultimei etape a fost trecută doar de  47 de rutieri.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă