4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialEroii din decembrie 1989, comemoraţi la Universitate

Eroii din decembrie 1989, comemoraţi la Universitate

Peste 300 de revoluţionari au depus, luni, coroane de flori în memoria celor căzuţi în decembrie 1989, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la 26 de ani de la Revoluţie, informează Mediafax.

Evenimentul a început de luni dimineaţa, când sute de persoane au participat la o ceremonie de comemorare, la Cimitirul Eroii Revoluţiei, care a fost organizat de Asociaţia „21 Decembrie 1989”.

Mai mult, la cermonie a participat şi mama unui tânăr care a fost împuşcat, la 21 de ani, la televiziune, în spatele blocului, Şerban Bogdan Stan.

”Moartea a venit de sus din televiziune pentru băiatul meu. Copilul meu a avut «onoarea» să fie omorât de unul dintre ei, de-ai lor din Armată”, a spus ea.

Ea îi consideră vinovaţi pentru moartea fiului ei, acum 26 de ani, pe cei care au preluat puterea imediat după căderea regimului comunist şi care spunea ea din sediul Televiziunii Române chemau tinerii la luptă. 

Citeşte şi: 21 decembrie în istorie: Revoluție la București. Iohannis devine președintele României

Prezent şi el la Cimitirul Eroii Revoluţiei, în rândul revoluţionarilor, spre nemulţumirea participanților, Petre Roman i-a dat o explicaţie femeii îndurerate.

„Forţele de represiune au reprimat pentru că aşa era ordinul celui care azi nu mai este. Dar aşa era ordinul care a însemnat o crimă împotriva poporului român”, a spus Petre Roman.

La 26 ani de la Revoluţie, reprezentanţii Asociaţiei „21 decembrie 1989” condamnă închiderea dosarului şi se declară ”mâhniţi și înfrânți”.

Citeşte şi: Exclusiv Rl. Revoluția Română, văzută de un subofițer din Ministerul de Interne: “Toată lumea voia să omoare milițieni”

„Cu toţii suntem înfrânţi, a fost un eveniment groaznic acum trei luni. Sper că nu va dura mai mult de şase săptămâni până ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da decizia corectă, iar cei care şi-au permis să închidă dosarul, mai exact Ion Vasilache şi prim-procurorul României Tiberiu Niţu, vor vedea că avem dreptate”, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei.

La orele prânzului, revoluţionarii au depus coroane la Universitate, în prezenţa fanfarei militare şi a zecilor de trecători curioşi care s-au oprit să facă fotografii.

Citeşte şi: FOTO: 26 de ani de la începutul Revoluţiei în Capitală

Revoluţionarii prezenţi și-au amintit momentele prin care au trecut în urmă cu mai bine de un sfert de veac şi au spus cu tristeţe că România de azi nu este cea pentru care au ieşit în stradă şi pentru care au luptat.

„Au venit neocomuniştii şi au distrus toată industria – atât pe cea grea, cât şi pe cea uşoară. În prezent nu mai există locuri de muncă pentru cei tineri. Eu nu pentru asta am ieşit în stradă atunci, nu pentru ca fiii mei, cei trei copii ai mei, să trebuiască să muncească în Germania, iar cel mic, de 14 ani, să nu aibă niciun viitor în ţara lui. Și cei din Colectiv au murit tot din cauza acestor incompetenţi”, a spus Mihai Berbecaru, secretarul general al Sindicatului Revoluţionarilor 1989.

Revoluţionari au încheiat ziua la sediul asociaţiei, după mai bine de trei ore în care au participat la evenimentele de comemorare.

 

Cele mai citite

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Mesaj emoționant al Regelui Charles: Exemplul lui Isus este atemporal: să intrăm în lumea celor care suferă

Regele Charles a transmis un mesaj emoționant de Crăciun în care a pus accent pe solidaritate, compasiune și speranță, în fața suferințelor și provocărilor...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...
Ultima oră
Pe aceeași temă