Desi confruntati cu refuzul vehement al autoritatilor de la Ankara de a recunoaste Ciprul, liderii europeni nu par dispusi sa-si ia cuvantul inapoi si sa amane inceperea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Reuniti la Newport, in Tara Galilor, ministrii de Externe ai „Celor 25” nu au formulat obiectii asupra calendarului negocierilor cu Turcia, iar presedintia britanica a UE si-a exprimat increderea ca ele vor incepe la data stabilita, 3 octombrie – varianta cu care si Ciprul este de acord.
Concomitent cu reuniunea din Tara Galilor, oficialii de la Ankara au inasprit tonul, somand Uniunea Europeana sa-si respecte angajamentele. Premierul Recep Tayyip Erdogan a respins ieri presiunile exercitate asupra tarii sale in problema cipriota: „Tot ce se astepta de la noi a fost pus pe hartie, iar noi am indeplinit aceste cereri. Turcia nu mai are ce concesii sa faca”. La randul sau, ministrul turc de Externe, Abdullah Gul, a amenintat ca tara sa va inceta sa mai discute cu Uniunea Europeana daca aceasta din urma ii va propune o alta varianta decat aderarea ori ii va fixa noi conditii. Turcia a semnat, intr-adevar, in iulie un acord de uniune vamala cu noii membri UE, inclusiv Cipru, dar a precizat ca protocolul nu are valoarea unei recunoasteri a Ciprului. Ankara refuza, de asemenea, sa accepte folosirea porturilor si aeroporturilor turcesti de catre navele si avioanele cipriote.
Ministrii europeni de Externe n-au reusit sa ajunga la consensul necesar pentru a da o replica Turciei. Dupa cum spera ministrul britanic de Externe, Jack Straw, ramane ca ambasadorii UE, care se vor reuni la Bruxelles saptamana viitoare, sa redacteze o declaratie comuna pe acest subiect. Dintre toti membrii UE, Austria pare cea mai dezamagita ca Turciei nu i s-a trantit usa si ca demersul Vienei de a oferi Ankarei un „parteneriat” in locul aderarii nu a gasit sprijin in cancelariile europene.