7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialErdogan propune înființarea unei zone de securitate în SIRIA, la frontiera cu...

Erdogan propune înființarea unei zone de securitate în SIRIA, la frontiera cu Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că le-a cerut liderilor prezenți la summitul G20 de la Hangzhou, în estul Chinei, să instituie o “zonă de securitate” în Siria unde să nu aibă loc lupte, informează Reuters citată de Agerpres.

Această zonă ar permite stăvilirea fluxului de migranți care intră în Turcia provenind din țările arabe.

Erdogan a declarat că a repetat această propunere pentru crearea unei “zone de interdicție aeriană” în Siria și în timpul discuțiilor sale cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele american Barack Obama.

Turcia, care găzduiește 3 milioane de refugiați sirieni, a propus și înainte crearea unei zone sigure pentru protejarea civililor, însă a găsit puțină susținere în rândul aliaților săi occidentali, care se tem că o astfel de decizie ar implica un mai mare angajament militar.

În încercarea de a-și proteja granița, Turcia a lansat o incursiune militară în nordul Siriei în urmă cu aproape două săptămâni și a anunțat că frontiera turco-siriană a fost complet securizată, după ce forțele turce și rebelii sirieni au alungat gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) din ultimele zone pe care le controla.

“O zonă de interdicție aeriană ar putea fi instituită acolo și aceasta a fost propunerea mea pentru președinții Obama și Putin. Acest lucru poate fi realizat cu forțele coaliției. Suntem implicați într-un efort pentru a face acest pas”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă în China.

Turcia a propus o astfel de “zonă de securitate”, care s-ar întinde pe o distanță de 40 km în interiorul Siriei, la reuniunea G20 de anul trecut din orașul turc Antalya, însă fără succes. O zonă de interdicție aeriană ar fi necesară pentru a proteja zona de bombardamente aeriene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...
Ultima oră
Pe aceeași temă