17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialErdogan îndeamnă cetățenii turci să voteze „da” la referendumul din 16 aprilie,...

Erdogan îndeamnă cetățenii turci să voteze „da” la referendumul din 16 aprilie, privind întărirea prerogativelor președintelui, ca răspuns la o Europă „antiislamică și antiturcă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat, marți, cetățenii să voteze în favoarea întăririi prerogativelor sale, la referendumul din 16 aprilie, ca ripostă la o Europă „antiturcă și antiislamică'', informează AFP, citat de Agerpres.

„Vă cer să dați un răspuns, pentru ca cei care ne privesc la televizor, din străinătate, concetățenii noștri, întreaga Europă și întreaga lume să poată să ne audă'', a declarat Erdogan, într-un discurs rostit la Ankara.

Astfel, liderul de la Ankara a enumerat avantajele pe care le-ar avea introducerea unui sistem prezidențial. Mulțimea a răspuns cu un „da'' răsunător când Erdogan a întrebat-o dacă este pentru „o singură națiune, un singur drapel, o singură patrie și un singur stat''.

Potrivit sursei citate, pentru a-i mobiliza pe alegători odată cu apropierea referendumului, al cărui rezultat se anunță unul strâns, Erdogan a invocat de mai multe ori în ultimele săptămâni criza diplomatică declanșată de refuzul mai multor țări europene, îndeosebi Germania și Olanda, de a-i autoriza pe miniștrii săi să organizeze mitinguri electorale cu diaspora turcă în vederea acestui scrutin.

Marți, Erdogan a revenit la atac, afirmând că „măștile țărilor europene au căzut și că acum se vede adevărata lor față''. „Această Europă, cum a fost cazul înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, este rasistă, fascistă și crudă. o Europă antiislamică și antiturcă'', a mai spus el.

Duminică, Erdogan a vizat-o personal pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, acuzând-o că a recurs la „practici naziste''. Guvernul german a calificat drept „inacceptabile'' aceste acuzații.

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă