12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialEpurări după tentativa de lovitură de stat. Peste 2500 de membri ai...

Epurări după tentativa de lovitură de stat. Peste 2500 de membri ai clerului musulman sunt concediați în Turcia

Direcția pe probleme religioase (Diyanet), puternică instituție publică turcă, a anunțat marți că a concediat alți 2.560 de angajați în cadrul unei vaste acțiuni de epurare, declanșată după tentativa de lovitură de stat militară, și care vizează orice persoană care are legătură cu predicatorul Fethullah Gülen, relatează AFP citată de Agerpres.

Turcia cere extrădarea fostului imam Fethullah Gülen, care s-a exilat în SUA și este acuzat de organizarea loviturii de stat din 15 iulie.

Aceste 2.560 de persoane se adaugă altor 1.112 de angajați ai Diyanet care au fost deja concediați, potrivit unui comunicat difuzat de acest organism și care prezintă un total de 3.672 de concedieri.

“Comisiile înființate în acest scop (pentru a-i îndepărta pe simpatizanții lui Gülen) fac o treabă riguroasă”, se arată în comunicat.

Diyanet, organism direct legat de premier, a fost creat pentru a asigura controlul islamului sunnit, curent al islamului dominant în Turcia, și este criticat de laici pentru că tratează în mod diferit celelalte curente musulmane, în special minoritatea progresistă alevi.

Miniștrii cultului musulman sunnit sunt funcționari remunerați de stat. Diyanet are peste 100.000 de funcționari și bugetul său este considerabil, superior în special celui alocat mai multor ministere, între care cel al Sănătății.

Zeci de mii de funcționari au fost concediați de la tentativa de lovitură de stat eșuată după ce au fost acuzați de legături cu fostul imam. Campania de epurare a vizat în special armata, justiția, presa și serviciile de informații.

În plus, 16.000 de persoane au fost inculpate și arestate și aproximativ 6.000 de alți suspecți sunt reținuți, a afirmat marți ministrul Justiției, Bekir Bozdag.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O dronă s-a prăbușit peste o clădire din Sankt Petersburg

O dronă s-a prăbușit peste o clădire rezidențială de cinci etaje din Sankt Petersburg, iar 100 de persoane au fost evacuate fără a se...
00:00:51

VIDEO. Biden speră la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, până la Ramadan

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 1 martie, că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea...
00:00:33

VIDEO. Un activist perturbă prezentarea de modă a Victoriei Beckham

Activiștii pentru drepturile animalelor de la PETA au perturbat defilarea Victoriei Beckham la Paris. Un activist a sărit pe podium printre modele și a afișat...
Ultima oră
Pe aceeași temă