21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEpiscopul Marton Aron ar putea fi canonizat la un secol de la...

Episcopul Marton Aron ar putea fi canonizat la un secol de la nastere

» Episcopul ardelean Marton Aron ar putea fi proclamat sfant al Bisericii Catolice in cel de-al 100-lea an scurs dupa cel in care s-a nascut inaltul prelat. Procesul de beatificare se afla deja pe rolul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor de la Vatican.

Episcopul romano-catolic Marton Aron ar putea sa fie proclamat sfant al Bisericii Catolice, pentru meritele sale in lupta impotriva celor doua ideologii totalitare care au marcat secolul XX. Deja, inaltul prelat din Transilvania a primit titlul de "Drept intre popoare" din partea institutului Yad Vashem, pentru spri-jinul pe care l-a acordat evreilor din Transilvania de Nord in timpul prigoanei fasciste.
Marton Aron este unul dintre cei mai importanti lideri ai ardelenilor din secolul XX. El a devenit cunoscut deoarece, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, l-a impiedicat pe regentul Ungariei, amiralul Miklos Horthy, care ocupase Transilvania de Nord, sa ii deporteze pe evrei in lagarele mortii de la Auschwitz si Bergen-Belsen. El a cerut autoritatilor maghiare sa ii protejeze pe evrei in cadrul unei predici tinute in anul 1944 in biserica romano-catolica "Sfantul Mihail" din Cluj.

 

La acea data, multi dintre evreii clujeni erau deja inchisi in ghetoul de la Fabrica de Caramizi. Amiralul Miklos Horthy a ascultat apelul lui Marton Aron si a refuzat sa ii deporteze pe evrei in lagarele naziste. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care führerul Adolf Hitler a decis sa il demita de la conducerea Ungariei. Hitler l-a numit in locul lui Mik-los Horthy, care fusese adus la putere in anul 1919 de catre armata romana ce ocupase Budapesta, pe Ferenc Szallasy, conducatorul partidului fascist al Crucilor cu Sageti. Acesta i-a trimis pe evreii din Transilvania de Nord in lagarele germane ale mortii. "Episcopul Marton Aron a dat dovada de mare curaj in vremuri grele. De aceea, figura lui trebuie apreciata", spune istoricul clujean Ovidiu Pecican.

De asemenea, episcopul Marton Aron s-a opus instaurarii comunismului. El a avut curajul sa ii excomunice pe toti catolicii care s-au inscris in Partidul Comunist. De asemenea, Marton Aron a luat apararea preotilor persecutati. Desi Securitatea fixase mai multor clerici domiciliu obligatoriu, el a insistat pentru numirea lor in cele mai mari parohii. In plus, episcopul ardelean a luat apararea Bisericii Greco-Catolice, persecutate din anul 1948. Desi Biserica Greco-Catolica fusese interzisa de autoritatile comuniste, Marton Aron a continuat sa dea ajutor clericilor acestui cult. Chiar in perioada in care a fost inchis in temnita, el a continuat sa fie un lider printre detinuti.

Regretatul prelat papal Tiberiu Martian povestea un episod in care un ofiter al Armatei Regale Romane inchis la Aiud, care se numea Vladimir, i-a spus episcopului Marton Aron: "Preasfintite, daca scap de aici, eu ii impusc pe toti comunistii!", la care episcopul i-a raspuns cu umor: "Fiule, tu impusca-i, iar eu ma voi ruga pentru tine!".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă