18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialEpidemia de holeră din Haiti a fost importată

Epidemia de holeră din Haiti a fost importată

Epidemia de holeră din Haiti a fost importată, tulpina neputând proveni nici din mediu şi nici din taberele de sinistraţi ai seismului de la 12 ianuarie, a declarat pentru AFP profesorul francez Renaud Piarroux, un epidemiolog care tocmai s-a întors dintr-o misiune pentru guvernul haitian, informează Agerpres.

Profesorul Piarroux, specialist în holeră, revenit duminică dintr-o misiune de trei săptămâni în Haiti la solicitarea Ministerului haitian al Sănătăţii şi a ambasadei franceze, a ajuns la concluzia că epidemia ‘nu este legată de seism şi nu a fost provocată de o tulpină existentă în mediu’.

‘Epidemia a început în centrul ţării. Nu la malul mării şi nici în taberele de sinistraţi (unde trăiesc 1,3 milioane de persoane). Deci epidemia nu poate avea o origine locală. Aceasta înseamnă că a fost importată’, a explicat el.

Potrivit unor responsabili haitieni, primele cazuri au apărut la jumătatea lui octombrie pe malurile unui afluent al fluviului Artibonite, în apropiere de baza căştilor albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU din Haiti (MINUSTAH), de la Mirebalais (centru).

Acestea din urmă au fost acuzate de o parte a populaţiei că au importat maladia care a făcut peste 1.640 de morţi. Medicul francez Gerard Chevallier, care a lucrat împreună cu profesorul Piarroux, apreciază că ‘probabilitatea epidemiologică este ridicată’. Acuzaţii dezminţite însă de MINUSTAH, care a afirmat că teste realizate în latrine şi apele din tabăra nepaleză au fost ‘negative’.

Cele mai citite

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă