7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialEolienele de pe litoral au „înghiţit" afacerile nucleare

Eolienele de pe litoral au „înghiţit” afacerile nucleare

Sfârşitul lui 2011 aduce noi veşti pe piaţa constănţeană a energiilor regenerabile. După doi ani de investiţii majore în centralele eoliene, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a anunţat pentru sfârşitul acestui an o intensificare fără precedent a banilor pariaţi în acest domeniu.

Potrivit AREE, sectorul eolian are în prezent un potenţial de investiţii de peste cinci miliarde de euro până în 2013. În total vor fi instalaţi 3.000 de MW  şi vor fi create peste 6.000 de noi locuri de muncă. În aceste condiţii, acest sector a depăşit din punct de vedere al investiţiilor domeniul nuclear, unde construcţia reactoarelor 3 şi 4 a fost estimată la patru miliarde de euro, iar în prezent programul nuclear se află în impas după retragerea investitorilor privaţi. Estimările AREE vin pe fondul în care, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, până în acest moment la nivel naţional au fost depuse 52 de dosare de acreditare pentru majorarea numărului de certificate verzi iar interesul investitorilor pentru această schemă de sprijin de stat a dezvoltatorii eolieni este în continuă creştere.

Constanţa, lider naţional

Cei mai importanţi beneficiari ai certificatelor verzi sunt din judeţul Constanţa, unde, de alt­fel, se derulează şi cele mai mari investiţii în energia regenerabilă. Cel mai mare producător de energie verde, CEZ România, a câştigat în primele şapte luni ale acestui an 20,6 milioane de euro din vânzarea certificatelor verzi. Parcul pe care îl operează cehii se află  la Fântânele, are o putere instalată de 337,5 MW iar reprezentanţii CEZ se aşteaptă la o producţie de trei ori mai mare în acest an comparativ cu 2010, atunci când parcul a generat 0,3 TWh. Un alt operator eolian de la malul mării, EDP Renovaveis, a încasat în vara acestui an aproximativ şapte milioane de euro pentru 125.859 de certificate verzi. Reamintim că Guvernul a aprobat recent o ordonanţă de urgenţă care majorează subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă. Până acum, toţi producătorii de energie regenerabilă primeau câte un certificat verde pentru fiecare MWh de energie livrat în reţea. Prin noua legislaţie, producătorii de energie primesc mai multe certificate, în funcţie de tehnologia folosită. Investitorii în sectorul eolian vor beneficia de două certificate verzi până în 2017, după care vor primi un astfel de document pentru un MWh. Preţul unui certificat este între 27 şi 55 de euro, iar în primii ani, ca urmare a numărului mic de producători de energie verde, se estimează că certificatele vor fi tranzacţionate la preţul maxim.

Nucleara pierde teren

Dacă ne raportăm la programul de investiţii al companiei de stat Nuclearelectrica, care administrează celelalte două reactoare nucleare aflate în funcţiune la Cernavodă, „valul” de investiţii eoliene are o valoare imensă. Nuclearelectrica a anunţat că  va investi 50 de milioane de euro în 2011 şi 2012, pentru sporirea securităţii nucleare, sumă de 500 de ori mai mică decât volumul total estimat al proiectelor eoliene. De altfel, compania care administrează reactoarele nucleare şi-a redus substanţial profitul. În 2010 profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu peste 67%, până la nivelul de 16,09 milioane lei.  În 2009, compania a avut un profit net de aproape 50 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă