Guvernul va modifica legislaţia privind acordarea de certificate verzi, scăzând sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, întrucât aceste proiecte au efect redus de multiplicare în economie şi duc la facturi ridicate pentru consumatori, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
Niţă a afirmat ieri la un forum despre energie că autorităţile trebuie să recunoască atunci când greşesc şi este nevoie de măsuri pentru ca toată lumea să câştige, respectiv consumatorii industriali, casnici şi investitorii în regenerabile. Acesta a adăugat că statul este în continuare interesat de promovarea energiei regenerabile, dar cei care investesc trebuie să înţeleagă că vor avea câştiguri mai mici.
Ministrul a subliniat că nu a primit propuneri din partea investitorilor în energie regenerabilă pentru alte tipuri de proiecte, precum o fabrică de turbine sau construcţia hidrocentralei Tarniţa, iar efectul de multiplicare în economie al proiectelor derulate de aceştia este extrem de redus. “Noi avem cea mai generoasă schemă. Nu dorim să o eliminăm,
ci s-o ajustăm cu industria şi consumul casnic”.
Suma din facturile la energie plătite de consumatorii industriali şi casnici aferentă certificatelor verzi este de circa 500 milioane euro. Astfel, anul trecut, unii dintre marii consumatori, precum ArcelorMittal şi Alro, au plătit sume de 43 milioane euro, respectiv 47 milioane euro pentru certificate verzi. “Nu putem să distrugem o industrie cu zeci de mii de locuri de muncă şi să creăm o industrie care creează numai locuri de pază”, a spus Niţă.
Guvernul va menţine programul de sprijin al investiţiilor în energia regenerabilă, dar subvenţiile pe care statul român le mai acordă, în condiţiile în care multe state europene nu mai acordă astfel de ajutoare, trebuie rediscutate, a declarat săptămâna trecută premierul Victor Ponta. “Este vorba de modul în care statul subvenţionează investiţiile în energia regenerabilă. Acolo vreau să păstrăm un program de sprijin al investiţiilor, însă subvenţiile pe care statul român le mai acordă – multe state europene nu o mai fac – trebuie rediscutate, pentru că acelea sunt cele care duc la scumpiri la energie”, a spus Ponta.
Guvernul sprijină producţia de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească.
În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW.