4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialEnergia pe bază de cărbuni are încă un viitor în România. Interviu...

Energia pe bază de cărbuni are încă un viitor în România. Interviu cu Greg Konieczny, CEO și manager de portofoliu la Fondul Proprietatea

Situația financiară a uneia dintre cele mai importante companii de stat românești, Complexul Energetic Oltenia, care poate asigura 30% din consumul de energie din țară, este explozivă.

Societatea continuă să înregistreze pierderi și a anunțat disponibilizări masive. Fondul Proprietatea este unul dintre acționarii importanți de la CE Oltenia, iar Greg Konieczny a explicat, pentru “România liberă“, care sunt nemulțumirile acestui ac­ționar.

România liberă: Fondul Proprietatea are în Complexul Energetic Oltenia o participație de 21,5%, dar anumite hotărâri în AGA se iau cu 90%. Care este explicația acestei situații mai rar întâlnite?

Greg Konieczny: Singura decizie care trebuie luată cu o majoritate minimă de 90% este modificarea actului constitutiv al societăţii. Această prevedere a actului constitutiv a fost agreată cu acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, în 2012, atunci când CE Oltenia a fost creată. Raţionamentul care a stat la baza acestui act a fost faptul că acţionarii minoritari doreau să existe această regulă, pentru a-şi putea proteja interesele în faţa acţionarului majoritar, care poate lua decizii, uneori, care nu sunt în interesul societăţii şi al acţionarilor săi.

Ca acționar la societăți producătoare de energie din diverse surse, precum Hidroelectrica, care este poziția dum­neavoastră față de crearea unui mix energetic, realizat prin eventuala fuziune a acestor societăți?

După cum am menționat cu alte prilejuri, noi nu ne împotrivim ca producătorii de energie electrică ai statului să dețină active din resurse diverse (hidroenergetice, nucleare, eoliene, solare etc.), însă considerăm că diversificarea acestor societăți ar trebui să se realizeze într-o manieră naturală, mai degrabă prin intermediul achizițiilor sau proiectelor de la zero, dezvoltate intern, decât printr-o fuziune impusă de stat, așa cum s-a intenționat în 2010/2011 cu tentativele de creare a Hidroenergetica și Electra.

Principalul motiv al statului pentru a face aceste fuziuni a fost acela de a subvenționa producătorii de energie cu costuri ridicate, folosind resursele financiare ale altor companii profitabile  precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Cum au evaluat reprezentanții Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia managementul companiei în fiecare etapă, funcție de directorii generali: Bălășoiu, Ciurel, Ciobotărică, Ilie, Boza?

Suntem foarte nemulţumiţi de modul în care managementul companiei a performat începând cu înfiinţarea societăţii în 2012, iar motivul îl reprezintă rezultatele financiare dezastruoase pe care CE Oltenia le-a înregistrat încă de la înființare, cu o pierdere cumulată de 1,7 miliarde de lei în ultimii 3 ani (694 de milioane în 2014, 877 de milioane în 2015 și 140 de milioane în 2016).

Vrem să menționăm că singura perioadă în care am văzut o serie de eforturi venite din partea echipei de management în vederea lansării unei atât de necesare restructurări a fost în perioada mandatului domnului Laurențiu Ciobotărică, chiar dacă eforturile sale nu au fost foarte vizibile în rezultatele financiare ale societății.

Aveți pregătit un plan prin care să susțineți păstrarea managementului profesionist la CE Oltenia, prin aplicarea în continuare a Legii 111/2016?

Am fost foarte dezamăgiţi în momentul în care am văzut că CE Oltenia se află pe lista neagră a societăţilor exceptate de la aplicarea Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă şi ne‑am exprimat dezacordul şi îngrijorarea prin scrisorile adresate Camerei Deputaţilor şi preşedintelui, precum şi în mass-media. Dacă legea va fi adoptată în forma ei actuală în Parlament, aceasta va avea un impact negativ  puternic asupra companiei şi va pune capăt oricărui plan de restructurare pe care un management profesionist ar putea să îl aducă.

În AGA au fost aprobate disponibilizări pentru anii 2017 și 2018. Domnul director general Sorin Boza a afirmat că anul viitor nu vor mai fi disponibilizări. Vă veți da acordul pentru modificarea planului?

După cum am menţionat şi anterior, suntem foarte dezamăgiţi de felul în care societatea este condusă. Echipa de management ar trebui să ia măsurile potrivite pentru a îmbunătăţi eficienţa şi pentru a menţine competitivitatea societăţii pe piaţă. Deşi CE Oltenia a beneficiat de preţuri ridicate la electricitate, înregistrate în primul trimestru din 2017, managementul ar trebui să înţeleagă faptul că acesta este cel mai bun moment pentru a pregăti societatea pentru vremuri dificile.

Neluarea deciziilor la momentul oportun poate conduce societatea către insolvenţă sau chiar faliment,  cu potențiale riscuri pentru  întreaga forţă de muncă, de peste 14.000 persoane.

Când vedeţi posibilă listarea la bursă a CEO?

Dată fiind situaţia actuală, noi credem că societatea nu poate fi listată în următorii 3 sau 4 ani.

O opţiune mai bună pentru statul român ar fi să decidă o privatizare a pachetului majoritar de acţiuni către un investitor strategic, care ar putea să redreseze compania şi să o transforme într-o poveste de succes în rândul companiilor de stat din România.

Care este perspectiva FP asupra industriei energetice pe cărbune?

Noi credem cu tărie că energia pe bază de cărbuni are încă un viitor în România, fiind una dintre cele mai fiabile surse de energie în vremurile aspre (temperaturi foarte reci sau secetă). Pentru a putea avea companii mai bine pregătite în acest sector de activitate, este necesar să fie numiți manageri profesionali care să fie capabili să restructureze compania. O altă condiţie o reprezintă eliminarea interferenţelor politice, o problemă care există încă din 2012, când CE Oltenia a fost creată.

Cele mai citite

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă