20.6 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialEmoţii la ultimul zbor al Atlantisului

Emoţii la ultimul zbor al Atlantisului

În timp ce milele dintre Atlantis şi Staţia Spaţialӑ Internaţionalӑ scӑdeau emoţiile creşteau, atât pe pӑmânt cât şi în spaţiu, scrie Washington Post.

Principalul director de zbor, Kwatsi Alibaruho, a dat liber pentru ultima andocare a navetei, duminicӑ, la punctul de control. În timp ce urmӑrea naveta pe ecran îşi amintea de prima andocare a navetei în 1995. El era stagiar la NASA atunci.

„Atlantis aterizeazӑ,”anunţӑ astronautul Ronald Garan Jr. “Bine aţi venit la Staţia Spaţialӑ Internaţionalӑ pentru ultima oarӑ. Şi e grozav sӑ fim aici,” arӑspuns comandantul navei, Cristopher Ferguson, relatează Washingon Post.

Plânsete de fericire şi râsete au umplut navele conectate dupӑ ce trapele au fost deschise şi cele douӑ echipe, 10 astronauţi din 3 ţӑri, şi-au împӑrţit îmbrӑţişӑri, strângeri de mânӑ şi sӑrutӑri pe obraz. Camerele pluteau peste tot, înregistrând fiecare moment al ultimei festivitӑţi de acest gen.

Atlantis, având la bord rezerve pentru un an, va fi retrasӑ dupӑ acest zbor, ultimul din programul de 30 de ani al navetei. „Nu voi spune cӑ aprope am avut ochii în lacrimi, dar a fost un moment puternic pentru mine,” Alibaruho a spus reporterilor.

A încercat sӑ îşi stӑpâneascӑ emoţiile pentru a nu distrage echipa de controlori de zbor, dar a spus : „ Ştiu cӑ toţi aveam emoţii similare, gândindu-ne de unde am plecat, câte am fӑcut şi ce urmeazӑ în viitor.” Alibaruho a adăugat cӑ momentul a fost puternic şi pentru cei 10 oameni din spaţiu: 6 americani, 3 ruşi şi un japonez.

„Puteai simţi o creştere palpabilӑ a intensitӑţii emoţiilor tuturor astronauţilor, nu doar a celor americani,” a mai spus el. „Erau extrem de bucuroşi şi mândri sӑ primeascӑ vizitatori şi ştiu cӑ ei chiar apreciazӑ importanţa acestor momente.”

Dupӑ câteva ore, a fost anunţat cӑ NASA monitoriza o bucatӑ de gunoi spaţial care s-ar putea apropia ameninţӑtor de mult de complexul spaţial, marţi, chiar în mijlocul unei deplasări prin spaţiu.

Cel ce se ocupӑ de managementul misiunii, LeRoy Cain, a explicat cӑ este încӑ prea devreme pentru a se determina dacӑ obiectul neidentificat reprezintӑ o ameninţare şi cӑ se va lua cât de repede o decizie în legӑtura cu mutarea navei din faţa pericolului.

Aceasta a fost a 46-a andocare a unei nave la o staţie spaţialӑ. Statele Unite, Rusia şi alte câteva ţӑri au contribuit la construirea celei mai mari staţii spaţiale, locuitӑ permanent, veche de 12 ani jumate: Staţia Spaţialӑ Internaţionalӑ.

De data aceasta, Atlantis distribuie 5 tone de mâncare, haine şi alte provizii spaţiale, pentru bunul mers al complexului încӑ un an dupӑ plecarea navei. Astronauţii de pe navӑ le-au dat imediat o pungӑ plinӑ cu fructe proaspete şi le-au promis rezidenţilor multe borcane de unt de arahide.

Doar patru astronauţi zboarӑ la bordul lui Atlantis deoarece NASA a vrut sӑ ţinӑ numӑrul membrilor la minimum în cazul unei urgenţe. În cazul improbabil în care ar fi grav distrusӑ, astronauţii ar trebui sӑ se mute în staţia spaţialӑ pentru câteva luni şi sӑ se bazeze pe capsule ruseşti pentru a ajunge înapoi acasӑ. De obicei o navӑ era mereu în aşteptare pentru o posibilӑ misiune de salvare, dar asta nu mai e posibil acum când Discovery şi Endeavour au fost oficial retrase.

Atlantis şi echipa de la bord vor petrece mai mult de o sӑptӑmânӑ în complexul spaţial. Zborul este programat sӑ dureze 12 zile dar NASA îl va extinde probabil la 13 pentru a lӑsa timp astronauţilor sӑ îşi îndeplineascӑ îndatoririle.

NASA se retrage din afacerea de lansӑri de rachete în spaţiu, donând navele Atlantis, Endeavour şi Discovery muzeelor, şi se va axa pe trimiterea oamenilor pe asteroizi şi pe Marte.

Administratorul NASA, Charles Bolden, a subliniat întru-un interviu pentru CNN cӑ Statele Unite vor rӑmâne liderul mondial la explorarea spaţiului şi dupӑ ce navele nu vor mai zbura.

„Aş încuraja publicul american sӑ îl asculte pe preşedinte,” spune Bolden. „Preşedintele a stabilit ţelurile: un asteroid în 2025, Marte în 2030.„

 

Cele mai citite

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...
Ultima oră
Pe aceeași temă