0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialEmil Boc inventeaza "tivul la Biscuit"

Emil Boc inventeaza „tivul la Biscuit”

Primarul Cujului Emil Boc l-a pus la plata pe proprietarul „City Business Center”, cladirea de birouri din proximitatea pietii Mihai Viteazul. El a profitat de nevoia lui Nicolae Dan Pop Baldi – noul proprietar al imobilului -, de a-si inregistra oficial societatea „Terimob Invest” ca titular al contractului de concesiune, pentru a recupera contravaloarea locurilor de parcare pe care investitia realizata pe terenul concesionat nu le poate asigura. Masura face parte dintr-o campanie pe care Boc a pornit-o impotriva tuturor investitiilor majore din centrul Clujului, realizate pe vremea mandatelor lui Gheorghe Funar, si care nu si-au respectat obligatia de a crea si locuri de parcare aferente cladirilor construite.
Solutia lui Boc este de a percepe taxe care sa acopere prejudiciul locurilor inexistente de parcare. Pana acum au intrat in vizorul Primariei, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si BRD, care au construit in centrul orasului sedii fara parcari suficiente. Ultima „victima” este unul dintre clujenii din Top 300, membru al clubului „fondatorilor” celor mai notabile afaceri clujene: Astral si BT Grup. Nicolae Dan Pop Baldi a cumparat cu banii obtinuti din vanzarea „Astral”, cladirea de birouri cunoscuta sub numele de „biscuit”, actualul „City Business Center”. Fostul proprietar, un alt miliardar clujean, Sorin Dan a marcat prin vanzarea cladirii de doua ori: a facut un profit urias in cativa ani – a cumparat cu 900.000 de dolari si a vandut cu 5 milioane de euro – si a scapat si de o cladire cel putin ciudata – la standarde de cinci stele, dar fara numarul minim de parcari. Firma lui Sorin Dan este cea care plateste, insa, peste 220.000 de euro, contravaloarea locurilor de parcare, probabil pentru ca s-a angajat la reglarea tuturor problemelor, odata cu vanzarea.

Trei zile sa verse banii

In ultima sedinta de Consiliul Local s-a decis anularea obligatiei S.C. „Target Investment” S.R.L. privitoare la realizarea unui numar de 31 de locuri de parcare. CL a aprobat contributia S.C. „Target Investment” S.R.L. in cuantum de 226.982 Euro. Suma trebuie virata in termen de trei zile de la data adoptarii hotararii.
Conform aceleiasi hotarari, suma primita de la „Target Investment” va fi destinata construirii de catre Consiliul Local a unui parking.
In conditiile incasarii sumei, administratia locala va efectua modificarea beneficiarului concesiunii suprafetei de 356 mp, de pe firma lui Sorin Dan, „Target Investment”, pe cea a lui Nicolae Dan Pop Baldi, „Terimob Invest”.
Conform informatiior de pe piata imobiliara, Pop Baldi a achizitionat „biscuitul” contra sumei de 5 milioane de euro. Totodata, la momentul tranzactiei, in luna mai a acestui an, reprezentantii „Target Investment”, au declarat ca noul cumparator va utiliza cladirea ca sediu de birouri.

Parcarea subterana scoasa la licitatie

Culmea este ca imobilul pentru care „Target Investment” plateste azi Primariei parcarile lipsa, detine la subsol o parcare. Sorin Dan a cumparat cladirea de la Consiliul Judetean fara parcarile de la subsol, intrucat CJ Cluj era la momentul respectiv in litigiu, pentru dreptul de folosinta al terenului, cu Consiliul Local Cluj. Din cauza pocesului, la licitatie, CJ Cluj nu a putut vinde decat etajele pe care le detine, fara parcari. Conform reprezentantior CJ in acest moment exista o sentinta favorabila forului judetean. In baza acesteia CJ urmeaza sa organizeze o licitatie publica pentru concesionarea acesteia. Dar, cum „Target Investment”, respectiv „Terimob Invest”, dupa cumparare, nu detin drept de preemptiune asupra parcarii, acestia vor fi nevoiti sa concureze cu potentialii competitori.
In cazul in care vor castiga licitatia respectiva, „Terimob Invest” va fi fericita posesoare a unor parcari platite de doua ori: o data la Primarie si a doua oara la Consiliul Judetean. Daca licitatia va fi castigata de altcineva, „City Business Plaza” va marca un alt soi de record: o cladire de birouri de clasa A, cu parcarile la alta firma.

Istorie cu nabadai

Istoria „biscuitlui” din centrul Clujului este una foarte sinuoasa si plina de neprevazut. Beneficiarul initial al proiectului demarat in 1995, Banca Agricola, nu a apucat sa faca receptia investitiei, din cauza falimentului rasunator pe care l-a suferit inainte de a fi teminata constructia noului sediu. Etajele 1 si 5 ale cladirii au fost preluate in 2001 de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) in contul unor datorii ale Bancii Agricole, iar restul imobilului a ajuns la ajuns in patrimoniul Raiffeisen Bank, care a achizitionat activele Bancii Agricole, dupa inchiderea acesteia.
Ulterior, reprezentantii AVAB au propus trecerea partii pe care o detineau din cladire, in administrarea Consiliului Judetean Cluj. S-a discutat intens in peioada aceea despre transformarea imobilului intr-o „Casa a Europei” unde sa aiba sediul toate organismele care aveau legatura cu integrarea europeana.
In cele din urma, insa, CJ Cluj a decis scoaterea la licitatie a cladirii, mai precis a 68,75 la suta din suprafata cladirii. Conform declaratiilor de la momentul licitatiei, societatea „Target Investment” a fost infiintata cu scopul exclusiv de a achizitiona cladirea in discutie. La momentul licitatiei organizate de catre CJ Cluj, „Target Investments” cumparase deja de la Raiffeisen Bank, diferenta de actiuni, pana la 100%. Cu toate ca era decis sa cumpere „biscuitul” Sorin Dan a jucat tare, si a asteptat a doua strigare pentru a achizitiona pachetul vandut de CJ Cluj. El a platit atunci, 900.000 de dolari. A anuntat ulterior investitii de 1,5 milioane de euro, insa, dupa lipsa de activitate din cladire, este greu de precizat daca acestea au fost, pana la urma realizate.

Proprietar in Top 300

Nicolae Dan Pop Baldi figureaza in Top 300 „Capital” cu o avere de 40 de milioane de dolari din imobiliare. El a fost actionar la Astral Telecom. Acum are afaceri in domeniul imobiliar, prin „Terimob Invest”.
Conform site-ului Agentiei Romane pentru Investitii Straine, „Terimob Invest” a anuntat investitii de 4,850 mil. USD in constructia unui imobil de birouri in Cluj-Napoca. Societatea a fost infiintata in 2005, cand apare in evidentele Ministerului Finantelor Publice cu o cifra de afaceri de 12.154 de Ron, o pierdere bruta a exercitiului de 83.496 de Ron si datorii de 5.597.436 de Ron. „Terimob Invest” este inregistrata la Administratia Finantelor Cluj-Napoca cu o somatie – nr.29915 din 02.08.2006.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă