Camera superioară a Parlamentului elveţian a aprobat miercuri decizia Guvernului de a renunţa treptat, până în 2034, la folosirea centralelor nucleare, anunţă agenţia NewsIn.
Însă instituţia a modificat textul documentului. Nicio tehnologie nu va fi interzisă, aşa cum prevedea prima variantă, adoptată de camera inferioară. De asemenea, membrii camerei superioare au respins propunerea socialiştilor de a suspenda activitatea centralelor nucleare înainte de termen.
Noua versiune a textului va fi supusă din nou atenţiei Consiliului Naţional.
La sfârşitul lunii mai, Guvernul elveţian a decis să oprească exploatarea reactoarelor nucleare până în 2034 şi să renunţe la construcţia de noi centrale atomice, în urma accidentului de la Fukushima, din martie. Decizia a fost aprobată în 8 iunie de Consiliul Naţional, camera inferioară a legislativului.
Elveţia dispune de cinci reactoare nucleare, în patru centrale, care produc circa 40% din energia din ţară. Reactorul Beznau I urmează să îşi înceteze activitatea în 2019, Beznau II şi Muehlenberg în 2022, reactorul Goesgen în 2029, iar Leibstadt în 2034.
Centrala nucleară japoneză Fukushima-1, situată la nord-est de Tokyo, a fost teatrul unei serii de accidente în martie 2011, în urma seismului cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami. Cele şase reactoare ale sale au fost avariate grav. După incidente, în mai multe regiuni din Japonia a fost detectat un nivel de radioactivitate peste normal.
Această situaţie a dus la manifestaţii în Europa, iar mai multe ţări au decis să renunţe la construcţia de noi centrale, în timp ce Germania a luat decizia să îşi închidă toate reactoarele.