13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialElveţia: Românii - şobolani hoţi, într-o campanie împotriva străinilor

Elveţia: Românii – şobolani hoţi, într-o campanie împotriva străinilor

 

Aproximativ 60 de afişe înfăţişând trei şobolani care mănâncă brânză elveţiană sunt dispuse de luni în aproape întregul canton elveţian Ticino. Rozătoarele reprezintă un muncitor italian, un hoţ român şi fiscul italian, informează miercuri swissinfo, citat de Agerpres.

Muncitorul italian este reprezentat înfăşurat într-un steag tricolor. Hoţul român, Bogdan, arborând culorile Uniunii Europene, are faţa mascată. Ultimul şobolan, un avocat din Milano, poartă un scut – o aluzie clară la aşa-numitul ‘scudo’, ‘scutul’ fiscal al ministrului italian al economiei, Giulio Tremonti.

Afişele controversate sunt însoţite de texte împotriva celor ”45.000 de muncitori italieni”, a ”infractorilor de import” şi a ”amnistiei fiscale” dorite de Giulio Tremonti, care scoate din băncile elveţiene milioane de euro.

Campania a suscitat marţi mai multe reacţii de indignare, mai ales din partea sindicatelor, care au calificat-o drept ”nazistă” şi ”rasistă”.

Într-un comunicat difuzat marţi după-amiază, guvernul cantonal precizează că ‘se distanţează ferm de această campanie împotriva străinilor’ şi reaminteşte ”rolul important jucat de lucrătorii străini în industria construcţiilor, în domeniile turismului şi sănătăţii publice”.

Cel care a comandat afişele rămâne deocamdată în umbră. Pierre Rusconi, preşedintele filialei cantonale a Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populistă), a negat orice implicare a partidului său, dar a recunoscut că apreciază ideea.

Autorul afişelor este un grafician italian, care nu a dezvăluit însă identitatea clientului. Firma sa a lucrat timp de şase luni la acest proiect, pentru care a fost creat chiar şi o pagină internet.

Ecourile campaniei au depăşit deja graniţele Elveţiei, cotidianul italian Corriere della Sera denunţând-o ca ”şocantă”. Pentru publicaţia regională Corriere del Ticino, ”campania este la limita legalităţii şi de un gust îndoielnic”.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă