12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialElveţia: Copiii cerşetori trebuie consideraţi victime

Elveţia: Copiii cerşetori trebuie consideraţi victime

Copiii romi care cerşesc şi fură în Elveţia nu sunt infractori, ci victime ale traficului de persoane, şi au nevoie de o protecţie mai bună, se arată într-un raport ale cărui recomandări au fost puse în practică la Berna, celelalte oraşe dorind să urmeze exemplul, relatează Mediafax.

Unele persoane sunt iritate de cerşetori iar altele le simpatizează, însă aceasta este o reacţie greşită atunci când este vorba despre cerşetoria organizată, a declarat Reto Nause, responsabil cu securitatea în oraşul Berna. “În spatele cereşetori se ascund organizaţii criminale cu sânge rece”, a adăugat el. “Aceşti copii sunt, după toate aparenţele, victime ale traficului de persoane. Este o problemă uriaşă, iar noi trebuie să îi protejăm”, a subliniat oficialul.

În acest sens, Asociaţia Oraşelor Elveţiene, municipalitatea din Berna şi Unitatea elveţiană de cordonare a luptei împotriva traficului de persoane au creat un set de măsuri şi recomandări destinate autorităţilor. Raportul lor, realizat împeună cu Conferinţa Directorilor Poliţiei Oraşelor are la bază, parţial, Proiectul Agora din Berna, considerat un efort de pionierat în domeniul creşetoriei organizate şi infracţiunilor “mărunte”.

Potrivit raportului, “situaţia ideală” este revenirea voluntară a copiilor în ţara de origine şi reintegrarea socială. În cadrul proiectului Agora, oraşul Berna a rezervat locuri pentru tinerii cerşetori într-un centru special, în care au primit educaţie până când autorităţile au soluţionat problema revenirii în ţară. În cazul în care familiile nu au putut să îi primească, ei au fost plasaţi în grija unor tutori. Unul dintre punctele centrale ale raportului, care notează că este vorba în principal despre romi din România şi Bulgaria, recomandă “schimbarea perspectivei” şi considerarea minorilor drept victime.

În general, ei nu vin în Elveţia de bunăvoie, ci sunt aduşi de traficanţi cu scopul de a face bani. Aceşti “controlori” cumpără, de obicei, copiii de la familiile lor, după care îi antrenează să cerşească şi să fure în diferite ţări, a declarat Boris Mesaric, şeful unităţii guvernamentale de coordonare a luptei împotriva traficului de persoane. “Nu aş spune că Elveţia este principala ţintă (a cerşetorilor din Bulgaria şi România), dar trebuie să fim pregătiţi în cazul unei schimbări. De aceea, pentru noi este important să monitorizăm situaţia şi să studiem metode pentru a-i face faţă”, a subliniat el.

Cele mai citite

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă