Atunci când vă gândiţi să modificaţi înfăţişarea locuinţei proprii, pentru a o face mai funcţională şi mai confortabilă, este recomandat să analizaţi toate opţiunile pe care le aveţi la îndemână.
O analiză superficială a acestora poate să conducă la scăparea din vedere a unor alternative care, puse în operă, ar conduce la un randament mai ridicat al celor doi parametri menţionaţi mai sus. Mulţi proprietari iau în calcul ca opţiuni numai soluţiile clasice, care sunt vehiculate pe piaţa ideilor de reamenajare. Acest lucru se dovedeşte adesea suficient pentru a produce rezultate mulţumitoare, numai că fiecare locuinţă are particularităţi care, exploatate corect, pot conduce la individualizarea mai accentuată a spaţiului. Pe lângă nota de originalitate pe care o pot da asemenea soluţii, ele se pot dovedi productive şi în alte planuri, cum ar fi economia de resurse.
O asemenea situaţie am întâlnit în cazul renovării unui apartament cu trei camere. Este vorba de singura modificare structurală pe care acesta a cunoscut-o, şi anume eliminarea debaralei din zona bucătăriei.Această măsură a generat, la rândul ei, o serie de alte operaţii care, în final, au condus la sporirea funcţionalităţii din zona de acces în apartament.
Deoarece accesul la debara se făcea prin vestibul, în urma demolării acesteia a rezultat un gol de uşă în peretele frontal al bucătăriei. Aici a fost montată uşa de acces în bucătărie, în timp ce uşa iniţială a fost eliminată, iar golul ei zidit (foto 1).
Mutând uşa bucătăriei cu mai bine de un metru pe una din laturile longitudinale ale vestibulului, a fost îmbunătăţită funcţionalitatea din zona de acces în apartament. Mai mult decât atât (foto 2), spaţiul bucătăriei a putut fi exploatat mai eficient.
Practic, zona peretelui frontal al acesteia a fost degajată, aceasta putând să găzduiască anumite corpuri de mobilier (foto 3).
Această soluţie a fost întregită prin montarea unei uşi culisante la accesul în bucătărie. A fost aleasă o uşă din sticlă sablată, cu ramă din PVC.
Sistemul de culisare a fost mascat prin construirea unui perete fals din gips-carton, paralel cu peretele frontal al bucătăriei. Acelaşi sistem a fost realizat şi la accesul în cămară. Aici, rezultatele în planul funcţionalităţii au fost remarcabile, soluţia uşii culisante dovedindu-şi încă o dată utilitatea. Celelalte lucrări de renovare au constat în înnoirea instalaţiilor şi finisajelor. Noile instalaţii au fost realizate din conducte de polipropilenă. Pereţii au fost placaţi pe întreaga lor suprafaţă cu faianţă, în timp ce pe pardoseală a fost montată gresie.
Grinda din zona ferestrei a fost placată cu polistiren extrudat, care a fost aplicat prin lipire cu ipsos adeziv.