11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialElevii din Argeş, îmbolnăviţi cu mâncare cu E-coli şi stafilococ

Elevii din Argeş, îmbolnăviţi cu mâncare cu E-coli şi stafilococ

În probele recoltate din brânza servită elevilor de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti, internaţi cu toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat la o cantină, au fost identificată prezenţa bacteriei E-coli şi a unui stafilococ, potrivit rezultatelor parţiale ale analizelor efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş, transmite Agerpres

Brânza din care au fost recoltate probele a făcut parte din meniul consumat de elevi pe 3 martie, dată după care zeci de copii au început să prezinte simptome de toxiinfecţie alimentară. Rezultatele finale vor fi cunoscute după ce probele vor fi analizate şi la un laborator de specialitate din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor DSVSA Argeş. 

“Pentru telemeaua de vacă s-au obţinut aceste rezultate, stafilococ şi E-coli pozitiv, dar sunt rezultate parţiale, urmând ca laboratorul naţional să confirme şi rezultatele finale ale acestor probe”, a declarat prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare. 

El a mai spus că firma care a furnizat brânza nu este din judeţul Argeş, însă aceasta nu este singura posibilă sursă de îmbolnăvire luată în calcul în acest caz. “Ancheta se derulează în continuare (…). Au fost recoltate probe şi din cuvele în care a fost preparată mâncarea şi aşteptăm şi aceste rezultate. (…) Activitatea cantinei a fost suspendată, iar firma care o administrează a fost deja sancţionată de DSVSA şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş”, a precizat prefectul. 

Cristian Soare a mai anunţat că a emis un ordin care prevede ca toate unităţile şcolare din judeţul Argeş unde este pregătită mâncare pentru elevi să fie verificate de echipe mixte de control. 

Peste 20 de elevi de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti erau în continuare internaţi joi, la aproape o săptămână după ce au început să prezinte simptome de toxiinfecţie alimentară, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Argeş. În secţiile Spitalului de Pediatrie Piteşti au rămas internaţi 15 copii, alţi şase fiind internaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă. 

Peste 40 de copii care prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară, toţi elevi ai Şcolii I.L. Caragiale înscrişi într-un program de tip after-school, s-au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la unităţile medicale din Piteşti după ce au mâncat la cantina care deserveşte unitatea de învăţământ, la o parte dintre pacienţi fiind confirmată prezenţa adenovirusului. 

Pentru a putea face faţă numărului mare de pacienţi, conducerea Spitalului de Pediatrie Piteşti a luat o serie de măsuri de reorganizare a activităţii. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a deschis o anchetă epidemiologică în acest caz, fiind recoltate probe de la cantina deţinută de o societate privată. De asemenea, personalul care pregăteşte şi serveşte masa la cantină s-a prezentat la DSP Argeş pentru efectuarea coproculturilor. 

La rândul său, inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu a anunţat că toate cantinele care deservesc unităţi de învăţământ din judeţul Argeş vor fi verificate în această săptămână. O altă măsură decisă de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş a fost suspendarea temporară a programului after-school de la şcoala unde au apărut cazurile de toxiinfecţie alimentară. 

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă