Asociaţia Elevilor din Constanţa spune că noul Regulament de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar este nelegal și neconstituțional.
Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară profund îngrijorată de prevederile noului Regulament de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, în ultima sa zi de mandat, publicat în Monitorul Oficial al României în data de 13 ianuarie 2015. Elevii spun că prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internaţionale, la care România este parte, cu privire la drepturile omului şi drepturile copilului, dar şi Constituţiei României, legea fundamentală a statului român.
O lungă listă de nemulțumiri
Concret, ei reclamă că art. 136 alin. (2) prevede faptul că redactarea şi publicarea de reviste pot fi suspendate sau interzise definitiv, dacă materialele publicate contravin ROFUIP sau regulamentului intern al şcolii, de către Consiliul de administraţie. ”Această prevedere contravine flagrant art. 30 din Constituţie, care prevede faptul că cenzura de orice fel este interzisă şi că nici o publicaţie nu poate fi suprimată”, spun reprezentanții asociației. De asemenea, noul ROFUIP încalcă libertatea de mişcare a elevilor. Acesta prevede faptul că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu. Conform jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, orice reţinere pe o durată mai mare de 15 minute, fără încuviinţarea unui procuror, este ilegală, fiind infracţiunea de privare ilegală de libertate, pedepsită de art. 205 Cod Penal cu închisoare de la 1 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, dacă persoana vătămată este minoră”, se mai arată într-o analiză a asociației.
Alexandru Bajdechi, fost președinte al asociației și acum student la drept, atrage atenția și că noul ROFUIP, ca și vechiul ROFUIP, încalcă legea în privința asocierii. ”Deși Constituția prevede limitarea dreptului fundamental la asociere și întrunire numai în cazurile de siguranță națională și regulilor necesare într-o societate democratică, ROFUIP lasă acest drept la discreția directorului. În fine, regulamentul condiționează constituirea unei asociații de aprobarea directorului, lucru care încalcă O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, spune el. În plus, prin noul ROFUIP, elevii sunt obligați să devină paznicii școlilor. Bajdechi critică și faptul că elevii trebuie să încheie un contract educațional. ”Dacă ai drepturi și îndatoriri stabilite prin ordin de ministru, pentru ce să mai închei un contract? Nimeni nu poate fi obligat să încheie un contract, deci acest contract este inutil. Ne place birocrația. De asemenea, contractul nu respectă regimul actelor semnate de minor. Începând de la vârsta de 14 ani, minorul poate semna acte de conservare (să-și prezerve un drept), de administrare (valorificarea drepturilor) și dispoziție de mică valoare (nu poate vinde decât bunuri de mică valoare). Aceste prevederi din Codul Civil au fost ignorate complet de minister”, a mai precizat acesta. Ministrul Educației a comis o gravă abatere aprobând acest regulament, potrivit lui Bajdechi. ”Față de draftul pus pe site-ul MEN acum câteva luni, acest regulament adoptat nu mai are inclusă prevederea referitoare la manualele școlare. Există o problemă. Ministerul Educației, deși este obligat de lege, refuză să acorde manuale școlare elevilor de clasa a XI-a și a XII-a. Nu se mai putea ascunde de această obligație și a descoperit o metodă ingenioasă, să tacă.
Întoarcere în trecut
“Aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arată încă o dată că, în opinia guvernanților, elevii nu au nevoie de drepturi, nici măcar cele constituționale. Oare e mai bine să ne interzică să părăsim incinta școlii decât să ne asigure protecția de care noi avem atâta nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci când ne terminăm mandatul!”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Andrei-Eduard Burghelia. “Acest regulament, lăsat moştenire de Remus Pricopie, ne întoarce în timp cu peste 25 de ani. În secolul XXI, într-o ţară membră a Uniunii Europene, elevii vor fi sancţionaţi dacă spun ceea ce gândesc”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Constantin-Alexandru Manda.
Acțiune în instanță
În decursul următoarelor zile, Asociaţia Elevilor din Constanţa va întocmi un raport, care va cuprinde toate prevederile ROFUIP aflate în contradicţie cu legislaţia în vigoare. De asemenea, Asociaţia Elevilor din Constanţa va ataca în contencios-administrativ Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cerând anularea pe cale legală a regulamentului, după efectuarea procedurii prealabile.