-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialElenele (ne)faste ale Romaniei

Elenele (ne)faste ale Romaniei

In istoria politica mai mult sau mai putin indepartata a Romaniei, Elenele au jucat roluri importante, aducand uneori pe primele pagini ale ziarelor occidentale numele tarii. Amante, neveste sau fiice interesate de intrigile publice, de faima personala sau de puterea personala au influentat din pozitii oficiale sau pe dedesubt destinele Romaniei si ale romanilor. Distanta de la incitanta si intriganta Elena Lupescu la inocenta si ambitioasa Elena Basescu este foarte mare, iar comparatia cu Elena Ceausescu este inutila, dar orice implicare activa in politica imediata a fiicei presedintelui suscita amintiri nefaste, paralelisme si critici intemeiate. Acuzatia de "nepotism" este inevitabila, dupa cum sugereaza deja ziarele straine care mentioneaza deja ca "fiica presedintelui, Elena Basescu, fotomodel in varsta de 28 de ani, va primi un loc eligibil pe listele pentru europarlamentarele" din iunie.

 

Putina lume crede ca fiica presedintelui poate ajunge pe listele PDL fara voia tatalui sau, care este seful de facto al partidului. Putina lume crede ca Elena Basescu s-a lansat in politica prin propriile forte si impotriva vointei tatalui sau. Putina lume crede in capacitatea ei de a deveni un mare politician la umbra tatalui. In schimb, tot mai multi admiratori ai presedintelui isi vor schimba parerea despre Traian Basescu daca fiica sa va ramane pe listele partidului. Tot mai multi simpatizanti ai presedintelui se vor simti inselati si vor parasi definitiv barca lui Traian Basescu, iar inamicii sai se vor infrupta cu lacomie din aceasta greseala pentru care seful statului nu are deocamdata raspuns.

Daca presedintele nu vrea sa o fereasca pe Elena Basescu de duplicitatile, complicitatile, ipocriziile si mizeriile politicii, fiica sa are toate sansele sa se alature celorlalte Elene, fiindca nu stie inca sa se protejeze, nu stie sa-si ascunda viata privata si, mai ales, nu se poate baza deocamdata pe propriile forte. Mult mai abila decat fiica presedintelui, Elena Lupescu reusea acum aproape o suta de ani sa-l cucereasca pe Carol al II-lea si sa profite dupa aceea de pozitia sa de metresa oficiala. Legatura amoroasa dintre cei doi a tinut cu sufletul la gura milioane de cititori din toata Europa. Elena Lupescu nu a fost insa doar amanta pentru care Carol a renuntat a doua oara la tron (o premiera istorica neegalata), ci si sotia lui. A devenit apoi sefa camarilei regale prin care Carol urmarea sa controleze toate zonele puterii, iar puterea ei era adesea chiar mai mare decat a regelui.

 

Constantin Argetoianu scrie in memoriile sale ca era "o femeie harsita in meserie", stapanind in aceeasi masura arta seductiei si  maiestria de a pune la cale comploturi, capacitatea de a incalci lucrurile, de a crea adversitati si de a profita de dezastrul altora. Spre deosebire de ea, Elena Ceausescu era doar o femeie rea si grosolana. De indata ce sotul ei a devenit secretar general al PCR, a primit functii tot mai importante in ierarhia partidului si a statului, iar in paralel, desi avea doar patru clase, si-a luat doctoratul si a fost aleasa in Academia Romana. Din 1979 a preluat "Cabinetul 2", devenind in multe privinte mai puternica decat Nicolae Ceausescu. Nici una dintre aceste Elene nu a avut insa vreun principiu de sustinut, vreo ideologie de aplicat, vreo filosofie de urmat. Ceea ce le-a manat in lupta a fost doar dorinta de a deveni importante, de a se simti puternice sau de a se amuza cu destinele celor din jurul lor.

 

Nici Elena Basescu nu pare sa aiba vreo idee de pus in practica, vreun program la care lucreaza sau vreo doctrina la care tine. Fiica presedintelui vrea sa stea in vitrina pentru a fi admirata, nu pentru a ne transmite ceva, la fel ca Elena Udrea, protejata lui Traian Basescu, ajunsa intr-un fotoliu care-o depaseste. In istoria Romaniei exista insa si alte Elene, unele mai putin norocoase, dar foarte demne, precum Elena Cuza sau principesa Elena a Greciei, mama Regelui Mihai. Amandoua au avut vieti complicate, dar s-au purtat mereu exemplar. Exista multe Elene care au izbandit in afara politicii, scriitoarea Elena Vacarescu, de pilda, foarte cunoscuta in Franta, unde s-a refugiat dupa povestea de dragoste pe care a avut-o cu Ferdinand, sau poeta Elena Farago, care inainte de a-si dobandi faima a fost guvernanta la familia I.L. Caragiale. Cititorii au, desigur, o lista mult mai lunga cu Elenele faste ale tarii, fiindca ele sunt si mult mai numeroase decat cele nefaste.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă