7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialElena Udrea şi fostul director BRD, Sorin Mihai Popa, urmăriţi penal pentru...

Elena Udrea şi fostul director BRD, Sorin Mihai Popa, urmăriţi penal pentru un credit fraudulos. La cât se ridică prejudiciul

UPDATE: Deputata Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu pentru un credit pe care l-a luat în urmă cu mai mulți ani de la BRD. În acelaşi dosar este urmărit penal şi directorul general adjunct al BRD, Sorin Mihai Popa, pentru abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 2.576.541 de euro, potrivit procurorilor DNA. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa, în calitate de director general adjunct al BRD, i-a acordat Elenei Udrea o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor).

De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Elena Udrea de sub incidenţa contractului de garanţie; la cererea suspectei, a permis aprobarea unui contract de novație, prin care debitorul inițial solvabil a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera  creditul.

În conformitate cu atribuţiile stabilite prin contractul de administrare, Sorin Mihai Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienți privilegiați) și risc, atribuţii în validarea și aprobarea ofertării clienţilor privilegiați,  precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare.

Elena Udrea i-a cerut directorului Sorin Mihai Popa un credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit.

Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, constând în creditul de care a beneficiat Elena Udrea şi bunurile mobile şi imobile ce au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.

––––

UPDATE: Elena Udrea a ieşit de la sediul Direcţiei Naţionale Anticorpuţie, unde a fost audiată în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu pentru un credit pe care l-a luat în urmă cu mai mulți ani de la BRD. 

„Se încearcă arestarea preventivă pentru încălcarea condiţiilor controlului judiciar. Deci din momentul ăsta nu mai pot spune nimic despre dosar”, a spus Elena Udrea.

––––-

Deputata Elena Udrea a ajuns, luni dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorpuţie, unde este audiată în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu pentru un credit pe care l-a luat în urmă cu mai mulți ani de la BRD.

În faţa sediului DNA, Udrea a spus că nu vrea să dea foarte multe declaraţii, din respect pentru victimele incendiului care a izbucnit, vineri, în clubul Colectiv din Bucureşti.  

Citeşte şi: Elena Udrea, al patrulea dosar la DNA

„Nu vreau să vorbesc astăzi mai mult, din respect pentru victimele tragediei care a avut loc în clubul Colectiv. Sunt sigură că dacă vor fi verificate şi alte localuri din ţara asta, situaţia va fi aceeaşi. O lipsă de reguli şi faţă de lege, atât a roprietarilor şi a autorităţilor care nu au respectat legea”, a declarat Elena Udrea.

Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.

Surse judiciare au declarat că în noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat și pus sub învinuire, pentru modul în care Udrea a obținut acel credit, fostul vicepreședinte al BRD Sorin Popa.

Elena Udrea a precizat vineri că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru „faptul că banca respectivă dădea un tip de credite”, iar ea a l-a solicitat. „Adică, dacă dumneavoastră solicitați ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteți complice”, a spus Elena Udrea.

Potrivit DIICOT, care a început urmărirea penală în cazul a 30 de persoane, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă”.

Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a fost pus, vineri, sub control judicar cu cauțiune, stabilită la 5 milioane de lei, în dosarul ce vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Ştire în curs de actualizare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă