19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialElena Antoci si Cristina Vasiloiu s-au retras din activitate!

Elena Antoci si Cristina Vasiloiu s-au retras din activitate!

» Lotul de atletism pentru JO a pierdut in numai cateva saptamani patru componenti!

Atletismul si-a luat din nou partea leului, din pacate in materie de sportivi depistati pozitiv sau cu sanse mari de a fi declarati dopati. Partea buna este ca, macar de aceasta data, trisorii n-au mai ajuns la Jocurile Olimpice sa terfeleasca in fata intregii lumi atat imaginea lor, cat si a celorlalti reprezentanti ai Romaniei.

O retragere suspecta
Retragerea celor doua atlete Elena Antoci si Cristina Vasiloiu nu numai din lotul national, ci din activitatea competitionala, inainte de a fi declarate oficial dopate, a fost, pana la urma, o dovada de bun-simt. Este adevarat ca argumentele prin care si-au justificat gestul, trimise sub forma unei scrisori lui Sorin Matei, presedintele Federatiei Romane de Atletism, sunt extrem de "subtiri". "Am luat aceast decizie (n.r. – de a ne retrage din activitatea competitionala de la 1 august) pentru ca atat viata sportiva, cat si cea personala au devenit imposibile din cauza unor scurgeri de informatii, probabil din unele institutii publice, si a unor declaratii din care am inteles ca participarea noastra la JO 2008 este imposibila.

Toate acestea ducand la imensul scandal mediatic in care suntem implicate, fara a ni se aduce la cunostinta vreun rezultat oficial. (…) Nici pana in ziua de azi n-am primit vreo instiintare oficiala de la INMS despre rezultatele analizelor efectuate la circuitul medical, informatiile aflandu-le din mass-media", spun ele in misiva trimisa sefului FRA. De asemenea, Antoci si Vasiloiu au calificat drept "dezinformare" faptul ca s-a spus ca nu au plecat spre Beijing in 27 iulie din cauza dopajului.

Ne abtinem de la orice fel de alte comentarii vizavi de vinovatia celor doua atlete, dar amintim un incident destul de asemanator petrecut in urma cu patru ani, inainte de JO de la Atena. Cu doua saptamani inainte de plecarea spre capitala Greciei, asupra canotoarei Viorica Susanu si a atletei Carmen Zamfir au planat suspiciuni de dopaj dupa analiza probei A. Ca intotdeauna cand este vorba de dopaj, scandalul mediatic a fost urias, dar sportivele nu numai ca nu si-a anuntat retragerea din activitatea competitionala, ci ambele au luptat si au reusit sa-si demonstreze nevinovatia. Ca urmare, amandoua au plecat la Atena, iar Susanu a cucerit aurul olimpic alaturi de celelalte componente ale echipajului de 8±1.

Nu se mai face proba B
Revenind la prezent, precizam ca Elena Antoci si Cristina Vasiloiu au fost declarate suspecte de dopaj cu EPO, potrivit probei A a testului antidoping efectuat de laboratorul de la Lausanne. Solicitarea de testare venise din partea Agentiei Nationale Antidoping (ANAD) – control platit de COSR –, dupa ce circuitul medical pe care l-au efectuat la Institutul National de Medicina Sportiva pe 16 iulie a scos la iveala "valori neobisnuit de mari ale hemoglobinei si hematocritului (in crestere semnificativa fata de circuitul anterior)". O analiza suplimentara, programata pe 14 august, ar fi relevat daca sportivele s-au dopat sau nu, dar, cum cele doua au renuntat la activitatea competitionala, testarea nu va mai fi efectuata.

Atletele au iesit astfel basma curata, singurul afectat fiind lotul de atletism, care s-a redus cu inca doua sportive, ajungand de la 20 de componeti, cat avea dupa Internationalele Romaniei, la 16. Periculos este ca diminuarea a survenit in mai putin de o luna, in trei cazuri principalul motiv fiind dopajul. Problema este ca, de acum incolo, pentru orice sportiv depistat pozitiv in timpul JO vor trebui platiti cate 100.000 de dolari, amenda impusa de Comitetul Internatioanal Olimpic forurilor olimpice nationale.

» Patru din cei 20 de atleti romani care erau in lotul pentru Beijing au ramas acasa: Mircea Bogdan a anuntat ca este accidentat, Liliana Popescu a fost depistata dopata, iar Elena Antoci si Cristina Vasiloiu s-au retras din activitate in urma acuzatiilor de dopaj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă