21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEl Pais: Calvarul unei romance exploatate sexual, care si-a denuntat agresorii

El Pais: Calvarul unei romance exploatate sexual, care si-a denuntat agresorii

"Oamenii astia nu au mila, te pot ucide si taia bucatele. Pe mine nu ma vor lasa in pace, oricati ani vor mai trece, un roman nu uita niciodata", povesteste Lucia, care a ajuns in Spania la 16 ani, in 2003, pacalita si dusa intr-un bordel, fortata sa se prostitueze. Desi seful bandei a fost condamnat la trei ani de inchisoare, deja executati, ceilalti romani au revenit in Romania, si de atunci ii ameninta familia, vor ca Lucia "sa-si plateasca datoria", scrie, duminica, El Pais, citata de Agerpres.

In Romania, cei care au obligat-o sa se prostitueze sunt liberi si linistiti, neatinsi de lege. "Cum sa-mi uit trecutul, cand este prezent si in viitorul meu?" se intreaba Lucia. "Aproape ca ma bucur ca a murit mama, ca sa nu sufere".

Blonda, frumoasa, Lucia a ajuns in Spania in urma cu sase ani, alaturi de o prietena de 19 ani si doi barbati de vreo treizeci, pe care ii cunostea destul de bine, fusese de multe ori in casa unuia dintre ei, cu mama lui, si totul paruse normal. Le-au propus sa emigreze; fratele unuia dintre ei se afla in Spania, si acolo ii mergea bine. "Ne-au spus ca ne vor cauta de munca in case si ca incet, incet, ne vom putea plati drumul", isi aminteste Lucia.

Si au traversat Europa: pana in Germania cu masina, de aici cu trenul in Franta, dupa care au ajuns in Spania. "In Germania ne-au luat pasapoartele, trebuia sa-mi fi dat seama", isi aminteste romanca. Au ajuns si la casa fratelui din Spania: locuia intr-o baraca, facea trafic cu cocaina si aducea femei la bordel. Pe ele le-au dus direct pe strada, in mijlocul pustiului. Lucia a avut noroc, pentru ca era minora, si nu au pus-o sa "munceasca", de la inceput, pana ce aveau sa-i faca un pasaport fals, care ar fi costat 600 de euro.

Dupa nici trei zile, a incercat sa fuga, sa sara peste un zid care dadea in strada. "Dar a iesit una dintre gorilele care ne supravegheau si mi-a spus ca de aici nu voi putea scapa niciodata". In alta zi, i-a spus unui barbat de la receptie, cu putinele vorbe spaniole pe care le stia, ca era minora si nu vroia sa stea acolo. Acesta a chemat Garda Civila. "Mi-au spus ca au ajuns niste agenti, insa daca spuneam ceva, ii chemau pe romani. Mi-a fost frica, asa ca am spus ca nu e nimic. Dar am pastrat numarul de telefon al barbatului care ma ajutase".

Cand au adus-o la bordel, Lucia povesteste cum a fost violata si lovita. "Cum le faceam probleme, au vrut sa ma vanda unui proxenet care lucra in Italia. Dar nu ma lasau niciodata singura. Ziua furam mancare din supermarketuri, dormeam in parcuri ori pe strazi (…). Odata m-au dus la portarul unui bordel si m-au lasat la el acasa, ca sa ma culc cu el. Probabil ca si-au platit vreo datorie cu mine". Intr-o zi, a profitat de ocazie, cand zdrahonii au scapat-o din vedere, ca sa fuga. "Am alergat spre statie si m-am urcat in tren, fara bani sau acte. Aveam fata plina de lovituri. L-am sunat pe barbatul care ma ajutase la bordel. A venit sa ma ia, mi-a platit biletul si m-a gazduit doua saptamani".

Si-a denuntat agresorii, autoritatile autonome si-au asumat tutela ei si a fost dusa intr-un centru de minori. Pentru o vreme, a stat in sediul unei organizatii neguvernamentale si si-a obtinut permisul de munca. Cei care au inselat-o, violat-o si lovit-o nu au patit mare lucru. Fratele romanului a fost judecat si condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare. Ceilalti doi au fugit in Romania. "Au venit la casa mamei mele si au amenintat-o. Ea s-a dus la politie, insa i-au spus ca, daca nu o lovisera, nu puteau face nimic. Cand a murit mama, verii mei s-au mutat acolo, iar acum ii deranjeaza pe ei (…) Familia mea e terorizata, nu ii lasa in pace, in ciuda faptului ca au trecut sase ani".

Cand revine in Romania, Lucia nu poate merge acasa, ea doarme in alta parte si nu pleaca niciodata singura. In orasul spaniol unde sta acum, stie ca e mai in siguranta, insa tot nu reusese sa scape de frica. "Au un ordin de cautare si retinere, asa ca nu pot intra in Spania, insa este greu sa scapi de senzatia de pericol. Am stat cu ei, stiu ca nu au suflet", mai spune ea. Nu permite nimic ce le-ar putea da indicii s-o gaseasca, nu vrea sa apara numele niciunui oras in acest reportaj, numele ales este fictiv, nu vrea sa dea numele traficantilor ori al bordelului. Lucia are de gand sa ramana in Spania. A fost infirmiera, insa ea vrea sa fie politista. "Sa-i inchid pe toti nenorocitii astia".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă