19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEgiptenii, chemaţi la urne în cel de-al doilea tur de scrutin al...

Egiptenii, chemaţi la urne în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative

Secţiile de vot au fost deschise duminică, la ora locală 08.00 (08.00, ora României), în Egipt, unde are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative, pe care le va câştiga probabil detaşat partidul de guvernământ, după retragerea principalelor două formaţiuni ale opoziţiei, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Primul tur, care a avut loc la 28 noiembrie, a fost marcat de acuzaţii de fraudă la scară mare şi de violenţe, ceea ce a determinat pe Frăţia Musulmană, principala forţă a opoziţiei din ţară, şi partidul liberal Wafd, sigura formaţiune laică, să se retragă din procesul electoral.

Partidul Naţional Democrat (PND) al preşedintelui Hosni Mubarak a obţinut 209 mandate în primul tur, reprezentând aproximativ 95 la sută. În al doilea tur se va afla în competiţie doar cu partide mici din cadrul opoziţiei, fără importanţă reală, şi cu independenţi.

Alegătorii sunt chemaţi să aleagă 283 de deputaţi, până la ora locală 19.00 (19.00, ora României). Potrivit agenţiei oficiale Mena, sunt în competiţie 566 de candidaţi, dintre care 383 din cadrul PND, în unele cazuri aceştia candidând mai mulţi pentru acelaşi mandat, 167 de independenţi şi 16 candidaţi ai opoziţiei.

Duminică dimineaţa, la o secţie de votare din Cairo, poliţiştii depăşeau ca număr alegătorii prezenţi, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Aleşii din Adunarea Poporului, cea mai importantă dintre cele două Camere ale Parlamentului, au un mandat de cinci ani. Adunarea are 518 mandate, dintre care 508 sunt atribuite prin alegeri, iar zece sunt atribuite în mod direct de către Mubarak.

În primul tur au fost raportate numeroase nereguli în favoarea PND, de către observatori egipteni independenţi, dar şi de presa independentă şi opoziţie, care au anunţat introducerea ilegală de buletine în urne, cumpărarea de voturi şi trimiterea unor persoane pentru intimidarea alegătorilor.

Guvernul a respins aceste acuzaţii, iar PND a pus eşecul opoziţiei pe seama „slăbiciunii” acesteia.

Partidul „va trata al doilea tur cu aceeaşi forţă ca pe primul”, a dat asigurări Sami Abdel Aziz, membru al Comisiei pentru presă din cadrul formaţiunii lui Mubarak.

Centrul de Cercetare american Carnegie consideră „clar (faptul că) cetăţenii egipteni vor avea o Adunare a Poporului controlată de PND în următorii cinci ani”.

Aceste alegeri, „unificând aproape complet puterile legislativă şi executivă, nu vor fac altceva decât să agraveze problemele actuale ale politicii egiptene”, a adăugat Centrul, insistând asupra „slăbiciunii puterii legislative şi declinului continuu al rolului său de supervizare”.

Acest scrutin legislativ are loc la un an după alegerile prezidenţiale, într-un climat de incertitudine asupra succesorului posibil al lui Mubarak, în vârstă de 82 de ani, care se află la putere de 29 de ani.

Şeful statului nu a anunţat, încă, dacă va candida pentru un nou mandat, dar a permis anturajului său să spună că ar putea exercita încă un mandat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă