Politistii si manifestantii se confrunta sambata violent in piata Tahrir, unde incercarea de a dispersa in forta un protest a reaprins tensiunile, la mai putin de zece zile de primele alegeri legislative dupa caderea presedintelui Hosni Mubarak, relateaza Hotnews.
Politistii erau amplasati masiv in piata, la finele dupa-amiezii, in piata emblematica a miscarii de contestare lansate in ianuarie in Egipt, replicand la pietrele aruncate de manifestanti cu tiruri de gloante de cauciuc si gaze lacrimogene.
Un vehicul al politiei ardea in timp ce protestatarii scandau slogane ostile Consiliului suprem al fortelor armate (CSFA), aflat la putere dupa plecarea lui Mubarak, in 11 februarie.
Un oficial al ministerului Sanatatii, citat de agentia Mena, a precizat ca 81 de persoane au fost ranite, atat politisti cat si manifestanti.
Piata era intesata de pietre, iar manifestantii ridicau o baricada.
Mai multe persoane ranite in timpul revoltelor impotriva regimului protestau de mai multe zile in piata, pentru a cere judecarea politistilor si a liderilor responsabili de violente, care s-au soldat, oficial, cu 850 de morti si mii de raniti.
Mubarak, ministrul sau de interne, Habib el-Adli, si mai multi oficiali ai securitatii interne sunt in prezent judecati, sub acuzatia ca au ordonat sa se traga in multime.
„Ne-au dispersat violent, fara sa faca distinctie intre barbati si femei. Ministerul de Interne trebuie sa-si asume raspunderea. Avem o revendicare: consiliul militar trebuie sa plece”, a declarat Ali Abdel Aziz, un protestatar, profesor de contabilitate, in varsta de 32 de ani.
In ziua precedenta, zeci de mii de manifestanti, majoritatea apartinand Fratiei Musulamane si miscarilor salafiste, se adunasera in piata.
Aceasta demonstratie de forta, condusa de islamisti, viza retragerea unei declaratii constitutionale prezentate de guvern, si care permite militarilor sa-si pastreze privilegiile, in special exceptand bugetul armatei de orice supervizare parlamentara.
Ciocnirile de sambata intervin in conditiile in care egiptenii urmeaza sa voteze, in 28 noiembrie, pentru alegerea reprezentantilor Adunarii poporului (camera deputatilor), primul tur al unui scrutin legislativ care urmeaza sa intinda, in total, pe patru luni.
Dupa acest scrutin, un scrutin prezidential, a carui data nu a fost inca fixata, ar urma sa permita revenirea la puterea civila, promisa de armata dupa ce a preluat conducerea tarii.