19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEgipt: Premierul Sharaf convoacă o reuniune de urgenţă, în urma violenţelor...

Egipt: Premierul Sharaf convoacă o reuniune de urgenţă, în urma violenţelor la ambasada israeliană

Premierul egiptean Essam Sharaf a convocat astăzi o reuniune de urgenţă a cabinetului de criză, ca urmare a incidentelor din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, soldate cu invadarea de către protestatari a Ambasadei Israelului la Cairo şi părăsirea ţării de către ambasadorul israelian Yitzhak Levanon, escorta şi familia acestuia, informează EFE, potrivit Agerpres.

 
Guvernul egiptean se reuneşte pentru a analiza situaţia şi a stabili modalităţi de dezamorsare a violenţelor declanşate vineri seara, care au provocat la Cairo moartea unei persoane şi aproximativ 450 de răniţi.

O parte a opiniei publice egiptene continuă să-şi exprime mânia generată de atacul israelian la frontiera cu Egiptul, în peninsula Sinai, în cursul lunii trecute, care s-a soldat cu moartea a cinci soldaţi egipteni.

În Israel, premierul Benjamín Netanyahu a calificat drept un „incident grav” asaltul asupra misiunii diplomatice israeliene la Cairo, conform site-ului Ynet., preluat de EFE.

Pe teren, în jurul Ambasadei Israelului la Cairo şi la sediul guvernului au fost desfăşurate unităţi militare şi ale poliţiei egiptene, susţinute de blindate.

Înarmaţi cu bâte, frânghii şi bare de fier, mai mulţi protestatari au reuşit să spargă vineri noapte centura de protecţie ridicată în ultimele zile de autorităţile egiptene în jurul misiunii diplomatice israeliene.

Este pentru prima dată de la semnarea acordului de pace Israel-Egipt, în 1979, când Ambasada israeliană la Cairo a fost atacată cu o asemenea violenţă, notează şi AFP.

Ambasada Israelului la Cairo a devenită un simbol al acordului de pace istoric israeliano-egiptean, Egiptul fiind primul stat arab care a încheiat un asemena tratat cu statul evreu, urmat de Iordania, în 1994.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă