23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCirculație BLOCATĂ pe o autostradă din Ungaria, în urma controalelor impuse de...

Circulație BLOCATĂ pe o autostradă din Ungaria, în urma controalelor impuse de Austria

O coadă de autovehicule de 20 de kilometri s-a format, luni, pe autostrada M1 din Ungaria, din cauza controalelor impuse de Austria pentru a combate traficul de persoane, relatează Mediafax.

Autorităţile austriece au impus controale mai stricte după ce 71 de cadavre ale unor refugiaţi au fost descoperite, joi, într-un camion frigorific abandonat pe o autostradă din Austria.

Citește și: Criza refugiaților pune în gardă Austria. Ce măsuri au fost luate

Autostrada M1 şi un drum principal din apropiere sunt blocate din cauza controalelor care vizează autovehiculele ce ar putea transporta imigranţi clandestini, a informat autoritatea ungară pentru drumuri Magyar Kozut, citată de agenţia MTI.

“Vom efectua controale pentru o perioadă nedeterminată, la toate punctele importante de trecere a frontierei din regiunea estică, verificând toate vehiculele care ar putea avea ascunzători pentru persoane transportate ilegal”, a declarat pentru postul de radio ORF ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner.

Camionul în care se aflau cadavrele în descompunere ale celor 71 de imigranţi a fost găsit joi, abandonat pe marginea unei autostrăzi din Austria, în apropierea frontierei cu Ungaria.

Printre cele 71 de persoane se aflau 59 de bărbaţi, opt femei şi patru copii, între care o fetiţă în vârstă de unul sau doi ani şi trei băieţi de 8, 9 şi 10 ani.

Patru suspecţi – trei bulgari şi un afgan – au fost reţinuţi iniţial în Ungaria în legătură cu acest caz, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane. Sâmbătă seara, autorităţile ungare au reţinut un al cincilea suspect, tot cetăţean bulgar.

Directorul organizaţiei europene de poliţie Europol, Rob Wainwright, a declarat sâmbătă că suspecţii fac parte dintr-o reţea internaţională care a făcut obiectul a numeroase investigaţii şi este căutată în mai multe ţări, relatează Washington Post în ediţia online.

“Am făcut conexiuni cu informaţii din multe alte cazuri la care lucrăm în prezent în toată Europa”, a afirmat Wainwright, adăugând că Europol şi autorităţile naţionale încearcă să îi prindă pe liderii operaţiunii.

El a precizat că Europol a ajutat la identificarea primilor patru suspecţi după ce autorităţile austriece au dat agenţiei informaţii despre vehiculul găsit joi, care au fost introduse în baza sa de date.

Wainwright a mai declarat că traficanţii sunt tot mai greu de combătut, deoarece operaţiunile lor sunt din ce în ce mai agile, internaţionale şi mai inovatoare, utilizând instrumente noi, precum reţelele de socializare. Reţelele moderne de trafic de persoane includ oameni de diferite etnii şi naţionalităţi, care cooperează pentru a exploata disperarea sutelor de mii de persoane care fug de război, opresiune şi sărăcie, a mai spus el.

Reţelele au deschis birouri în ţări unde se află mulţi refugiaţi, precum Turcia, şi îşi promovează serviciile prin reclame pe reţelele de socializare, care oferă “pachete turistice” din zonele de război până în nordul Europei.

Wainwright a apreciat că aproximativ o treime din cazurile de trafic de imigranţi investigate de Europol aveau legături şi cu alte infracţiuni, inclusiv traficul de droguri, spălarea de bani şi exploatarea sexuală. El a precizat însă că nu există dovezi conform cărora teroriştii folosesc reţelele de traficanţi pentru a pătrunde în Europa, citând doar “unul sau două cazuri izolate”.

 

Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Stațiunea MAMAIA, cea mai bună stațiune de pe litoral. Premiu special la Gala Destinația Anului 2024

Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral, distincție care a fost oferită de Mihai Barsan, Președintele Consiliului...

Rishi Sunak anunță alegeri generale pe 4 iulie

Rishi Sunak a convocat alegeri anticipate surpriză pentru data de 4 iulie, într-o competiție în care Keir Starmer va încerca să preia puterea pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă