19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialEducatia continua, obligatorie in sistemul medical

Educatia continua, obligatorie in sistemul medical

Am primit la redactie un memoriu semnat de sute de persoane care activeaza in domeniul medical si care supun atentiei o serie de probleme pe care le intampina pe plan profesional. Ulterior, si alti cititori s-au aratat interesati de subiect. Astfel, am luat legatura cu presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si al Moaselor din Romania (OAMMR), doamna Liliana Iordache, care ne-a acordat interviul urmator.
OAMMR este organizatia profesionala a asistentilor medicali si a moaselor avand ca obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de asistent medical si, respectiv, a profesiei de moasa. OAMMR apara demnitatea si promoveaza drepturile si interesele profesionale ale membrilor sai, supravegheaza respectarea standardelor de calitate in exercitarea profesiei, in beneficiul publicului. Conform Legii 307/2004, art. 42, alin. (2), Ordinul Asistentilor Medicali si a Moaselor din Romania are atributii in domeniul formarii profesionale si organizeaza educatia medicala continua cu scopul de a creste gradul de competenta profesionala a asistentilor medicali si al moaselor.

Un grup de asistenti din judetul Ialomita
La calcularea creditelor pentru anul 2004 s-a tinut cont de intrarea in aplicare a Legii 307 (30 iulie 2004) si a statutului OAMMR (20 octombrie 2004)? Inconvenientul il reprezinta cele 50 de credite pe care noi ar trebui sa le avem pentru intervalul 30 iulie 2004-31 decembrie 2004. De ce numarul de credite stabilit pentru anul 2004 este 50 si cum s-a ajuns la calcularea acestuia, comparativ cu anii 2005 si 2006, unde numarul acestora este 30?

» Conform art. 45 din Legea 307/2004, membrii OAMMR sunt obligati sa efectueze cursuri de pregatire si alte forme de educatie continua, creditate de organizatia profesionala. Aceste cursuri sunt necesare pentru a evita instalarea retardului profesional si pentru a asigura calitatea ingrijirilor acordate pacientilor, precum si calitatea tuturor activitatilor desfasurate in exercitarea profesiei. "In vederea cresterii gradului de pregatire profesionala, asistentii medicali si moasele sunt obligati sa efectueze cursuri de pregatire si alte forme de educatie continua creditate. La cumularea numarului de credite stabilit in acest sens de Ordinul Asistentilor Medicali a Moaselor din Romania se iau in calcul programele, precum si celelalte forme de educatie continua avizate de acesta (art. 45, alin. (2)). Consiliul National al OAMMR a stabilit ca obligatorie pentru membrii organizatiei acumularea a 50 de credite in 2004, 30 de credite in 2006 si 30 de credite in 2007. Art. 45, alin. (2) precizeaza ca asistentilor medicali si moaselor care nu realizeaza numarul minim de credite stabilit de Consiliul National al OAMMR li se poate suspenda dreptul de libera practica, pana la realizarea numarului de credite respectiv. Pentru acumularea acestor credite, OAMMR a initiat in 2003 Programul National de Educatie Medicala Continua. Programul propune membrilor organizatiei cursuri, simpozioane, conferinte etc. Pentru participarea la fiecare dintre aceste evenimente, asistentii medicali si moasele primesc un numar de credite. Numai in cursul anului trecut, la nivel national, filialele OAMMR au organizat aproape 1300 de cursuri, adica, in medie, 3 cursuri pe zi. Au fost organizate, de asemenea, peste 500 de conferinte, congrese, simpozioane etc. OAMMR nu este singura institutie care organizeaza cursuri pentru asistentii medicali si moase. Anul trecut OAMMR a incheiat protocoale de colaborare cu peste 20 de alte institutii, care au fost acreditate sa organizeze cursuri. Legea 307/2004 a fost publicata in MO din 30.06.2004, dar Programul National de Educatie Medicala a fost lansat la sfarsitul anului 2003, iar in 2004 a fost stabilit numarul de credite pentru anul in curs, respectiv 50 de credite. In conditiile in care numai abonamentul la revista organizatiei a fost creditat la acea ora cu 20 de credite si au fost organizate cursuri creditate cu cate 20, 25 de credite, Consiliul National a considerat ca nu este imposibil pentru un membru al organizatiei sa acumuleze cele 50 de credite pe parcursul unui an calendaristic. In 2005 Consiliul National a redus numarul de credite obligatoriu la 30 de credite.

Borduselu Mihaela, Bucuresti
Este posibila reportarea integrala
a creditelor?

» Consiliul National al OAMMR a hotarat: "Creditele obtinute peste numarul de credite stabilit de Consiliul National al OAMMR se reporteaza numai pentru anul urmator, inclusiv creditele suplimentare obtinute in 2006". Unui asistent medical care a realizat de exemplu in 2006 40 de credite (cu 10 mai multe decat cele obligatorii), i se reporteaza 10 credite pentru anul 2007. Daca a realizat 100 de credite in 2006, 30 sunt cuantificate pentru 2006, 30 pentru 2007, dar diferenta de 40 de credite pana la 100 nu se reporteaza in 2008. Asa cum prevede Legea 307/2004, educatia medicala continua este o obligatie permanenta a asistentului medical/moasei. Activitatea de perfectionare nu se poate realiza sporadic, in conditiile in care in domeniul medical tehnicile de ingrijire, tehnologia utilizata etc. evolueaza permanent.

Craciun Nicoleta, judetul Ialomita
Daca suntem platitori de cotizatie in cadrul organizatiei, de ce trebuie ca participarea la cursurile de pregatire sa se faca contracost, si nu gratuit, asa cum se procedeaza in sistemul de invatamant? De ce pentru creditarea unui curs organizat de filialele judetene se plateste taxa de creditare?

» OAMMR este o organizatie profesionala, nu este furnizor de educatie medicala continua, ci incheie protocoale de colaborare cu astfel de furnizori, pentru a veni in sprijinul asistentilor medicali si al moaselor. Consiliul National al OAMMR a hotarat ca pentru un curs organizat de OAMMR sau de filialele organizatiei taxa perceputa cursantului poate fi de maxim 50 lei. Organizarea unui curs, seminar, conferinta presupune cheltuieli care implica onorariul lectorului, inchirierea salii de curs, editarea si multiplicarea suportului de curs, editarea certificatelor de curs etc. OAMMR a incheiat insa protocoale de colaborare si cu institutii care au organizat cursuri gratuite. De asemenea, au fost puse la dispozitie si cursuri on-line, iar taxa de participare a fost mult mai mica.

Rusu Oana, Cluj
Precizati motivul intreruperii colaborarii cu Fundatia Romanian Angel Appeal, care ne oferea cursuri gratuite de educatie medicala.

» OAMMR a decis sa stopeze colaborarea cu Romanian Angel Appeal din cauza deficientelor in sistemul de evaluare a cursantilor. Precizam ca este vorba despre cursurile organizate de Romanian Angel Appeal on-line.

Mincu Iuliana, Botosani
Care este numarul de credite pe care trebuie sa-l intruneasca asistentul medical care a fost in concediu de maternitate sau concediu medical prelungit?

» Conform Programului National de Educatie Medicala Continua, "obligativitatea realizarii creditelor se refera la perioada exercitarii profesiei. Sunt exceptati de la obligativitatea de a acumula creditele stabilite pentru un an calendaristic membrii OAMMR care nu au profesat o perioada mai mare de sase luni in anul respectiv".

Cristescu Eugen, Orsova
Cand vom putea beneficia de prevederile art. 44 (i) din Legea 307/2004?

» Aplicarea Art. 44 lit. (i) a fost prorogata. Intre timp a fost emisa Ordonanta nr. 23 din 31 ianuarie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, publicata in MO nr. 85 din 2 februarie 2007, unde se precizeaza la art. 24: "(1) Personalul contractual din sistemul sanitar, in conditiile platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, beneficiaza de servicii medicale, tratament si medicatie, in regim gratuit, numai la recomandarea medicului de specialitate, suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si de la bugetul de stat, dupa caz, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii Publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Constantinescu Iuliana, Brasov
De ce protectia asistentului medical si a moasei pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala nu este asigurata de catre angajator asa cum prevede Legea 307/2004 la art. 13 al. 2?

» Este o intrebare care trebuie adresata angajatorului. Majoritatea angajatorilor plateau catre societatile de asigurare pentru riscurile ce decurg din activitatea salariatilor lor. Pe de alta parte, Legea 95/2006 prevede ca asigurarea pentru riscurile ce decurg din exercitarea profesiei se face individual.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă