5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialEduard Novak, la Tokyo, pe urmele lui „Forrest Gump”

Eduard Novak, la Tokyo, pe urmele lui „Forrest Gump”

 O veste bună a venit vineri de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020. Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului și Sportului, a cucerit medalia de argint în proba de ciclism de urmărire individuală pe 4000 m.
Novak a fost întrecut în finală de slovacul Jozef Metelka, la fel cum s-a întâmplat în calificări.
Ministrul și ciclistul Eduard Novak obține prima medalie a delegaţiei României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Este a patra medalie olimpică a lui Novak. El mai are în palmares o medalie de aur și două de argint obținute în 2008, la Beijing, și 2012 la Londra, unde a luat aur și a bătut și recordul mondial.

Participarea la Tokyo 2020 a fost un vis împlinit, iar medalia de argint a venit cu o bucurie de neimaginat, a scris pe Facebook ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, care este multiplu medaliat la astfel de competiții sportive internaționale.

„Ieri am trăit unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele. Participarea la Tokyo 2020 a fost ea însăși un vis frumos, împlinit, dar medalia de argint mi-a adus o bucurie de neimaginat. A fost greu, foarte greu, în anumite momente am avut și tentația de a renunța. Însă privesc medalia, iar fericirea e atât de mare, încât șterge toate clipele grele din spatele ei. În final, ceea ce rămâne este bucuria. Și ea e cu atât mai mare, cu cât știu că atâta lume a trait-o alături de mine. Vă mulțumesc!”, a scris sâmbătă pe Facebook Eduard Novak.
Delegaţia României la Jocurile Paralimpice este formată din şapte sportivi de la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul. Lotul de ciclism, din care fac parte Eduard Novak, ministrul Sportului, şi Eduard Moescu, nu a participat la ceremonia de deschidere. Cei doi au fost cazaţi într-un loc aflat la câteva sute de kilometri distanţă de stadion, pentru a se afla în apropierea velodromului unde au avut loc primele probe în data de 26 august.

Emoția Jocurilor Paralimpice este dată de poveștile de viață ale participanților

Majoritatea celor pasionați de sport nu acordă mare atenție competiției care începe imediat după terminarea Jocurilor Olimpice de Vară, Jocurile Paralimpice.
Aici performanțele nu se ridică la nivelul celor la care toată planeta se uită, unde se întrec atleții aproape perfecți. Este întrecerea oamenilor cu nevoi speciale, pe care soarta nu i-a cruțat și le-a dat motiv să se întreacă în primul rând pe ei însiși pentru a fi pregătiți de o astfel de competiție. Dar, cu siguranță, poveștile de viață ale celor care ajung aici pot lua Oscarul și emoționează foarte tare.

Este și cazul compatriotului nostru, Eduard Novak, ministru UDMR al Tineretului și Sportului.

Foarte puțini au fost cei care știau că actualul ministru are un palmares sportiv bogat și o istorie care ar face invidios chiar și pe scenaristul celebrului film „Forrest Gump” din 1994, Winston Groom.

Chiar dacă povestea lui Forrest e o ficțiune, personajul lui a avut un start dificil în viață și a depășit multe obstacole. Unele au fost de ordin fizic, altele de ordin intelectual, iar altele au ținut de prejudecățile celor din jurul lui. Cu toate acestea, Forrest nu a crezut în bariere și a inspirat pe mulți.

Eduard Novak s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc.

El este campion paralimpic la ciclism la Jocurile de la Londra, din 2012 şi spune că încă de la 8 ani şi-a dorit să fie campion olimpic.

În 1996, Eduard Novak, care practica patinajul viteză, a suferit un accident de maşină, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept.

El s-a reinventat şi a trecut la paraciclism, devenind campion mondial în Canada, în 2013, în proba de contratimp şi în proba de fond, campion mondial pe velodrom la Los Angeles, 2012, campion mondial la cursa de contratimp şi vicecampion mondial la proba de fond la Roskilde, 2011 şi campion mondial la proba de şosea şi vicecampion la proba de contratimp, Italia, 2009.

Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a câştigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă şi pe cea de argint în proba de contratimp pe şosea. La ediţia de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe şosea.

“Sportul mă defineşte, mă determină să-mi depăşesc orice limită. Prin sport am aflat ce înseamnă curajul, speranţa, ambiţia şi necesitatea de a o lua de la capăt, fără a uita vreo secundă de planurile de viitor şi de visurile pe care doream să mi le îndeplinesc.”, a spus Novak, conform paralimpicromania.ro.

Din 2013, Novak este preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism. Este căsătorit și are trei copii. Novak a avut parte de o educaţie spartană, tatăl său fiind militar, dar și-ar dori o aplicaţie care să aducă fericirea oamenilor, iar la ultima masă ar mânca găluşte cu prune.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...

Noi reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori

Aplicația de salarizare pentru profesori a fost actualizată pentru anul 2025 Aplicația de salarizare utilizată pentru profesori și personalul din învățământ a fost actualizată conform...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă